A recept a tvpaprika Egy falat…Olaszország című könyvéből származik, apróbb módosítással.
Kell hozzá:
5 db tojás
17 dkg kristálycukor
30 dkg mascarpone sajt
3 dl kávé, lehűtve
3 evőkanál konyak vagy rum, esetleg kávélikőr
6-8 kocka étcsokoládé
1. Elkészítünk 3 dl jó erős kávét, és félretesszük, hogy kihűljön.
2. A tojásokat kettéválasztjuk
3. A tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, nagyon alaposan, hogy szinte habos legyen a massza. Hozzáadjuk a mascarponét és simára keverjük.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a mascarponés masszához keverjük.
5. A kihűlt kávét és a konyakot egy lapos tálba öntjük (én magát a tiramisit egy nagy jénaiban készítettem, a kávét pedig praktikusan a jénai fedőjébe öntöttem, az lapos is, meg nagy is). A babapiskótákat belemártjuk a kávéba, de csak néhány másodpercre, hogy jól megszívják magukat, de ne essenek szét (vagy legalábbis ne nagyon).
6. A konyakos kávéba mártott babapiskótákat egy nagyobb tál aljára tesszük szorosan egymás mellé, majd rákenjük a krém felét. Rárakunk még egy réteg bepácolt piskótaréteget és a végén rásimítjuk a maradék krémet.
7. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy összeérjen és aztán étcsokoládét reszelünk a tetejére.