Tiramisu

0
Vagy ahogy én nevezem Tiramisi. Igen, valószínűleg a nagy Tira Mihály leszármazottja lehet a névadó… haha. Szóval, ahogy a varázsfüzetben jegyzeteltem az ötleteimet, azon gondolkodtam, hogy milyen recepteket akarok első körben feltenni. Nyilvánvaló, hogy a rántott hús nem lesz a top3-ban, pedig nagyon szeretem, de aztán rájöttem, hogy nem lehet mindig csak különleges, egyedi ételeket feltenni, csak magamat csapnám be azzal. Sok újdonságot is kipróbálok, de azért vannak nagyon „sztenderd” sütik és ételek is, amik attól, hogy közismertek, igenis finomak és lehet, hogy van, akinek éppen az én receptem fog beválni. Szóval nem csapok rá a kezemre, ha véletlenül valami ilyesmi jut eszembe, írom, ami éppen kikívánkozik:) Így aztán a Tiramisi is felkerül, mert én nagyon szeretem.

A recept a tvpaprika Egy falat…Olaszország című könyvéből származik, apróbb módosítással.

Kell hozzá:

5 db tojás
17 dkg kristálycukor
30 dkg mascarpone sajt
3 dl kávé, lehűtve
3 evőkanál konyak vagy rum, esetleg kávélikőr

30-35 db babapiskóta
6-8 kocka étcsokoládé

1. Elkészítünk 3 dl jó erős kávét, és félretesszük, hogy kihűljön.
2. A tojásokat kettéválasztjuk
3. A tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, nagyon alaposan, hogy szinte habos legyen a massza. Hozzáadjuk a mascarponét és simára keverjük.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a mascarponés masszához keverjük.
5. A kihűlt kávét és a konyakot egy lapos tálba öntjük (én magát a tiramisit egy nagy jénaiban készítettem, a kávét pedig praktikusan a jénai fedőjébe öntöttem, az lapos is, meg nagy is). A babapiskótákat belemártjuk a kávéba, de csak néhány másodpercre, hogy jól megszívják magukat, de ne essenek szét (vagy legalábbis ne nagyon).
6. A konyakos kávéba mártott babapiskótákat egy nagyobb tál aljára tesszük szorosan egymás mellé, majd rákenjük a krém felét. Rárakunk még egy réteg bepácolt piskótaréteget és a végén rásimítjuk a maradék krémet.
7. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy összeérjen és aztán étcsokoládét reszelünk a tetejére.

Előző cikkCsak a Puffin a gasztrobloggerek között
Következő cikkKakaós csiga