Narancsos-mandulás keksz

0

Annyira imádom ezt az időszakot, hogy gyakorlatilag január 1-től kezdve ezt várom.  Igen, még le sem bontjuk a fát, de én már várom a következő karácsonyt. Zenével, készülődéssel, adventi kalendáriummal, sütögetéssel, sűrű napokkal, szóval mindennel együtt. A cm-t mondjuk nem vágom, de az biztos, hogy ez a pár hét a legnagyobb kedvencem minden évben. Szerencsére nem szoktam idegeskedni, ha nem fér bele az időbe minden vagy nem lesz patentül tökéletes minden étel, akkor sem dől össze a világ. Az enyém és a családomé legalábbis biztos nem. Nincs az az elrontott leves vagy elboruló karácsonyfa (igen, az is volt márJ), ami el tudná rontani a karácsonyt.

Kényelmesen készülődünk, vannak fix programok minden évben, de szinte mindig van valami újdonság is. Persze mióta Brúnó megszületett, ha lehet, még jobban imádom ezt az időszakot. Egészen pici korától kezdve sütögetünk együtt, már októbertől kezdve várja ő is az adventet, és lefogadom, hogy a narancsos-csokis illatról még felnőttkorában is ezek a téli esték jutnak majd eszébe.

Most is együtt mozgunk, készülnek már neki a karácsonyi könyvjelzők a tankönyveibe, alakul a dekoráció is a lakásban, és elkezdtük a sütögetést is. Elsőre egy jó kis narancsos-mandulás kiszúrós kekszet sütöttünk, ami csokibevonat nélkül kibírja akár az ünnepekig is. Már ha nem faljátok fel addig:)

Hozzávalók:

400 g búzafinomliszt (Castello)
150 g porcukor (Castello)
100 g darált mandula (Belbake)
250 g hideg vaj (Pilos)
1 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
csipetnyi só

A bevonáshoz:
200 g étcsokoládé (Fincarré)
fél-1 doboz mandulakrokant (Belbake)

A hozzávalókat a Lidl-ben szereztem be, és a cuki télapós dobozt is, de azt majd még megmutatom holnap közelebbről is.

  1. A hideg vajat felkockázzuk, a lisztet, a sót, a porcukrot, a mandulát és a narancshéjat egy tálba mérjük, és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és sima tésztává gyúrjuk. (Ha esetleg, nem áll össze, 1-2 evőkanál hideg víz még mehet hozzá, de szerintem nem lesz szükség rá.) Ha kész, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2-3 tepsit.
  3. A hűtőből elővett tésztát több részletben, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Tepsire tesszük, és kb. 10-14 perc alatt készre sütjük. Figyelni kell, mert egyszer csak hirtelen pirulni kezd:) Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  4. A kihűlt kekszeket (ízlés szerint) félig vagy teljesen olvasztott csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, rácsra tesszük, és mandulakrokanttal szórjuk meg. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, és kész is.

 

Előző cikkMinden segítség számít
Következő cikkLegjobb barátom a konyhában