Ha valami, akkor a galette óriási kedvenc lesz egy pillanat alatt. Annyira klassz a tésztája, hogy még ki sem hűlt, de már azon kapod magad, hogy letörtél egy darabkát, aztán még egyet, aztán egy pici szeletet vágsz, és hopp, már el is tűnt a fele. Jah, tudom, van ilyen. Ez a barackos verziós is príma, de eperrel, fügével, almával is működik, szóval süssetek galette-et, jó lesz!
Hozzávalók 2 db-hoz:
22 dkg liszt
17 dkg hideg vaj
1 púpos evőkanál cukor
2-3 evőkanál hideg víz
4-6 db nektarin
4 evőkanál baracklekvár
1 tojás a lekenéshez
- A hideg vajat felkockázzuk és összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
- Közben előkészítjük a nektarint: megmossuk és cikkekre vágjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
- A tészta felét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd egy kb. 20-22 cm átmérőjű tányért körberajzolva kört vágunk belőle.
- Megkenjük a tésztát 2 evőkanál lekvárral úgy, hogy a széleken hagyunk kb. 2 -3 cm-es peremet, majd rárakjuk a nektarin cikkek felét. Ráhajtjuk a peremét, lekenjük a széleit tojással és tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével, majd ha az is kész, 25 perc alatt készre sütjük.