Megvan a húsvéti szezon sztárja!

0

Húsvétra finomabbnál finomabb kalácsokkal készülünk, de van néhány olyan házi péksütemény, amelyeknek még érdemes helyet szorítani az ünnepi asztalon.

Megvan a húsvéti szezon sztárja!

Ez a fahéjas kifli nemcsak szép, de isteni finom is, az illata pedig szinte mesés. Az ünnepi hétvége tökéletes alkalom a család kényeztetésére, és biztos, hogy a friss, puha, illatos házi péksüteménynek senki sem tud majd ellenállni.

A formázás úgy történik, hogy egy kör alakú tésztalapot kenünk meg fahéjas töltelékkel, és erre terítünk rá egy másik tésztalapot. Fontos, hogy ez után még együtt is nyújtsuk egy kicsit, hogy ne legyen túl vastag a tésztaréteg, de figyeljünk arra, hogy ne lyukadjon ki.Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. Ebben a receptben most expressz élesztőt használtunk, így lerövidül a pihentetési idő, de természetesen a recept porélesztővel is tökéletesen működik, csak akkor több időt kell szánni az elkészítésére.

A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk: készülhet lekvárral, de nagyon finom kakaós, narancskrémes, vaníliakrémes töltelékkel is.

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók kb. 16 db nagyobb kiflihez

  • 60 dkg liszt
  • 50 g Dr. Oetker Expressz Élesztő
  • 2 csipet só
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 6 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 2 evőkanál őrölt fahéj

A lekenéshez:

  • 1 db tojás

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, a fahéjat elkeverjük a nádcukorral. A tészta alapanyagait egy tálba mérjük, és géppel vagy kézzel összegyúrjuk, dagasztjuk. Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán 26-30 cm átmérőjű körré nyújtjuk az egyik tésztagombócot, ezt lekenjük az olvasztott vaj felével, és megszórjuk a fahéjas cukor felével.
Ugyanakkorára nyújtunk egy másik tésztagombócot is, és ráterítjük a fahéjas töltelékre. A széleken kicsit összenyomkodjuk a tésztát, és sodrófával még kicsit nyújtjuk – immár a töltött – tésztalapokat. Minél vékonyabb, annál jobb, de vigyázni kell, hogy ne lyukadjon ki a tészta. Éles késsel 8 cikkre vágjuk, és a cikkeket egyesével feltekerjük, kifli alakot formázunk belőlük. Letakarva 15 percet pihentetjük, közben ugyanígy járunk el a másik 2 tésztagombóccal is, majd tojással kenjük le a kifliket, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Előző cikkA tökéletes sós nasi húsvétra: dupla sajtos csavart ropi
Következő cikkVillámgyors tavaszi desszert, amit azonnal ki kell próbálnod!