Ez az a desszert, ami nem maradhat le az ünnepi asztalról! Villámgyorsan elkészíthető, így az utolsó pillanatokban is összeállíthatjuk, ráadásul olyan egyszerű, hogy akár a gyerekekre is rábízhatjuk.
Ha kimérjük az alapanyagokat, akkor az egészen kicsiket is bevonhatjuk a gesztenyegolyó elkészítésébe. Ügyesen össze tudják gyúrni a masszát, és a gombócozást is nagyon szokták élvezni a gyerekek, különösen ha egy-két potyafalat is jut közben nekik.
Ez a gesztenyegolyó most baracklekvárral készült, de helyettesíthetjük narancs- vagy málnalekvárral is, a keksz helyett pedig használhatunk darált mandulát. Kerülhet a közepébe meggy, és ha csak felnőtteknek készül, akkor adhatunk hozzá egy pici rumaromát is.
A bevonat szintén többféle lehet: meghempergethetjük cukrozatlan kakaóporban vagy tortadarában is. Utóbbi esetben érdemes a tenyerünket bekenni egy kis lekvárral, és úgy formázni a gombócokat, mert így sokkal jobban tapad majd rajtuk a tortadara. A csokibevonatos gesztenyegolyókhoz meg kell olvasztani a tortabevonót, majd két kiskanál segítségével megmártani benne a hűtőből kivett gombócokat. Bevonhatjuk az egész gombócot, de ha csak félig mártjuk meg a csokiban, akkor a valódi gesztenyéhez hasonló lesz a mintája. Sütőpapíros tálcára kell tenni a megmártott gombócokat, és hűtőbe tenni, míg megdermednek.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 5 dkg darált háztartási keksz
- 1 evőkanál baracklekvár
A bevonáshoz:
- étcsokoládé
- kakaópor, tortadara
A gesztenyemasszát egy tálba tesszük, és villával szétnyomkodjuk.
Hozzáadjuk a darált háztartási kekszet és a baracklekvárt, és összegyúrjuk. Ha ragad, akkor adjunk még hozzá egy kis darált kekszet, ha nem áll össze, akkor egy pici plusz lekvárt.
A masszából gombócokat formázunk, sütőpapíros tálcára tesszük őket, és egy kis időre hűtőbe tesszük.
A gombócokat ízlés szerint kakaóporban, tortadarában vagy olvasztott étcsokiban forgatjuk meg. Tálalásig hűtőbe tesszük.