Narancsos fánk

0

Nem lesz a villámgyors kategória nyertese, de legalább nagyon finom. Sütőtökös-narancsos, de a sütőtök íze nem érződik rajta, csak a színén dob sokat, és egyébként a narancs sem túl erős. Épp csak annyira érződik, ami még jólesik annak is, aki egyébként óvatos duhaj narancs-vonalon. Aki nagyon narancsosat szeretne, nyugodtan növelje a narancshéj mennyiségét. Mondanom sem kell, hogy egy kis csokisziruppal, olvasztott csokival sem lesz rossz…:)

narancsos fank

Hozzávalók kb. 20-30 db-hoz:
30 dkg sütőtökpüré – sült sütőtök kanállal szétnyomkodva
40-45 dkg búzaliszt
fél dl langyos víz
4 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
fél narancs reszelt héja
csipetnyi só

  1. A langyos vízbe pici cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sütőtökpürét, a narancs reszelt héját és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a vajat is és összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha ragacsos (a sütőtök nedvességtartalma miatt), akkor adhatunk még hozzá lisztet. Az a jó, ha a tészta elválik az edény falától és nem ragacsos.
  3. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett gyúródeszkán enyhén kinyújtjuk, 1-2 cm vastag legyen a tészta, és lisztbe mártott pohárral vagy nagyobb pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk – a közepét kilyukasztjuk, ha lyukas fánkot akarunk:), majd konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük.
  5. Ezután forró olajban közepes lángon kisütjük. Lekvárral, csokikrémmel tálaljuk.
Előző cikkÉljen a Balaton! Télen is!
Következő cikkÍgy ünnepel egy 4 éves Mickey egér rajongó