Tejbegríz gombóc

0

„Nahát, ennek a túrógombócnak tejbegríz íze van” – hangzott el a mondat, és jogos is. Csak éppen túró nincs benne, így nem túrógombóc, hanem egészen konkrétan tejbegríz gombóc. El tudom képzelni úgy is, hogy a tejbegrízhez egy kis őrölt fahéjat, vagy kakaóport keverünk, hogy még olyanabb legyen, de ez már tényleg csak haladóknak való szint:) Á dehogy, viccelek, annyira egyszerű az egész, hogy lehetetlen haladó szintűvé bonyolítani. És ha a „legnehezebb részét” elrontanád – és esetleg nem áll össze, mert túl híg maradt a gríz, akkor is ott a mentőötlet, mehet bele egy kis darált keksz, és meg is oldódik a problémád. Szóval nem haladó ez, hanem dummie recept, de úgy ették a fiúk, hogy csak na, ezért most veletek is megosztom ezt a receptet.

tejbegriz gomboc

Hozzávalók kb. 15 db-hoz:

4,5 dl tej / mandulatej / kókusztej
100 g búzadara
65 g cukor
(esetleg 1-2 kanál darált keksz)

A morzsihoz:
kevés vaj
néhány evőkanál zsemlemorzsa

  1. A tejet a cukorral feltesszük főni, majd ha felforrt, hozzáadjuk a búzadarát és sűrűre (a tejbegríznél sűrűbbre) főzzük. Ha kész, hagyjuk hűlni.
  2. Közben a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Figyelj oda, nehogy odakapjon.
  3. Ha már kihűlt a sűrű tejbegríz, kézzel gombócokat formázunk belőle és meghempergetjük a morzsiban. (Ha véletlenül nem sikerült eltalálni pont azt a sűrűséget, hogy gombócot lehessen belőle formázni, mert mondjuk túlságosan ragad, akkor nyugodtan adj hozzá 1-2 kanál darált kekszet.)

 

tejbegriz 02

Előző cikkPuffin térkép
Következő cikkÉljen a Balaton! Télen is!