Csokis kifli – jobb, mint a pékségben

2

Nem is tudom hirtelen, hogy örüljek, vagy sajnáljam, hogy egyetem alatt olyan közel volt a látványpékség. Csak pár lépés volt, de pikk-pakk megoldódott az ebéd pár pizzás, pár sajtos és tepertős pogival, plusz ha már sós volt, néhány édes, (csakis) csokis tekerccsel. Évente kb. egyszer még most is veszek 1-1 adagot, de istenbizony más az íze. Vagy semminek nincs olyan íze felnőttként, mint diákként?:)

Egy a lényeg: ez a csokis kifli kb. olyan, mint azok a pékséges kis pici csokis/kakaós kiflik – csak ez még jobb. Több időbe telik, mint lemenni a Vásárcsarnok alagsorába a pékséghez, ez tény, de megéri:) Meg hát nem is vagyok már (lusta) egyetemista:)

csokis kifli3

Hozzávalók kb. 32 db kis pici kiflihez:
A tésztához:
60 dkg liszt
1 tasak porélesztő
1 teáskanál só
5 dkg cukor
1 db tojás
3 dl tej
7 dkg vaj

A töltelékhez:
10 dkg vaj
8-10 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor

A lekenéshez:
1 db tojás

  1. A tésztához a vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, a cukrot, majd a közepébe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, a tejet és az élesztőt és kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. (nekem még egy pici lisztet elbírt, de tényleg csak egy picit.)
  3. Ha már nem ragad a tészta, letakarjuk és meleg helyen kb.45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk és alaposan kikeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Ha nem is hűtőbe, de hűvös helyre tesszük.
  5. Ha letelt a kelesztési idő, lisztezett gyúródeszkán 8 kb. egyforma méretű darabra vágjuk a tésztát, kicsit gömbölyűre pofozgatjuk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  6. Két gombócot magunk elé teszünk, mindkettőt kinyújtjuk köralakúra. Az egyiket megkenjük a csokis krémmel, ráhelyezzük a másik tésztalapot és még egy kicsit nyújtjuk, de vigyázva, hogy (nagyjából) megőrizzük a kör alakot.
  7. Ha megvan, 8 cikkre vágjuk a töltött körtésztát és a cikkeket feltekerjük.
  8. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és ráhelyezzük a kis kifliket. Ha mind megvan, letakarva még 30 percig kelesztjük.
  9. Közben a sütőt 180 fokosra melegítjük. Ha lejárt az újabb kelesztési idő, akkor tojással kenjük le a kis kifliket és kb. 20 percre sütőbe toljuk.

(Nekem a kiflik felénél felkunkorodott a vége, ha vékonyra tudjátok nyújtani és jól rá”húzni”, ráhajtani és kicsit rá is nyomni, akkor talán nem fog felkunkorodni.)

csokis kifli 2

Limara könyvéből van a tésztarecept, a töltelék régi.

Előző cikk5 nagyon csokis süti Gombóc Artúroknak
Következő cikkBögrés palacsinta 12 perc alatt

2 HOZZÁSZÓLÁS