Via Culinaria – faldfelSalzburgot

0

Előre mondom, hogy – egyelőre – még nem jártam végig ezt a sok helyszínt, de remélem, hamarosan erre is sor kerül, szóval ez csak egy kis hangulatbahozó szösszenet, mert szerintem nagyon jól ki van találva. Szóval, Salzburg tartomány találmánya a Via Culinaria kiadvány, amiben összeszedték a helyi jellegzetességeket, finomságokat előállító kézműves termelőket, legnívósabb éttermeket, színvonalas fogadókat, hüttéket, magyarul a legjobb gasztro helyeket a tartományban.

viaculinaria02

©SalzburgerLand

Elmehetsz sajtot kóstolni a sajtos bácsihoz, megkóstolhatod a helyi fogásokat egy alpesi kunyhóban és ehetsz egy Michelin-csillagos étteremben is – minden benne van a gyűjteményben. Több, mint 200 helyszín van a csodakönyvben, csak az nem talál benne magának valót, aki nem akar. A Via Culinaria „arca” egyébként Eckart Witzigmann, akit a Gault Millau „az évszázad séfjének” nevezett.

viaculinaria01

©SalzburgerLand

Hét tematikus gyűjtemény van, de ezek igazából csak támpontok, nem muszáj végigmenni, mindenki szabadon szerkesztheti össze a programját. Az ínyencek, az édesszájúak, a halkedvelők, a “húst hússal” hívei, a hütterajongók, a sajtimádók (milyen jó szó már az, hogy „cheese freaks”:), és a sör- és pálinkabarátok a 7 fő célcsoport, ami lássuk be, így együtt tulajdonképpen a „mindenki”:) Minden témához van 20-30 cím/tipp/helyszín. Ha tehát valaki a sajtokért van oda, akkor végigjárhatja az összes sajtos helyet Salzburg tartományban, de persze lehet kombinálni is, csinálhatunk olyan programot is, amiben van 1 sajtos, 1 édességes, 2 halas és 3 sörös helyszín. Nincsenek szervezett túrák, ez inkább egy kis gasztro útikönyv, ami alapján mindenki kedve szerint válogathat a programokból.

viaculinaria03

©SalzburgerLand

Figyeljetek, számok jönnek: a listán 76 többcsillagos étterem, 21 alpesi legelő és falusi gazdaság, 16 cukrászda, cukrászüzem és kávéház, 9 sörfőzde, 6 pálinkafőzde, 35 élelmiszergyártó és sok-sok hagyományos regionális konyhát vezető salzburgi fogadó szerepel. Tanulhatunk adventi sütiket készíteni, jelentkezhetünk sztárséfek workshopjaira, vagy megkóstolhatjuk 1-1 mesterszakács fogásait akár a hüttékben is. Már készül a 8. témakör, amelyben gyógynövényekkel kapcsolatos helyszínek szerepelnek majd, hamarosan ez is bekerül majd a kiadványba.

viaculinaria04

 ©SalzburgerLand

A kisokost az itt található email címen keresztül lehet – többek között – beszerezni, utazás előtt, vagy ha már ott vagytok, a nyaralás/telelés elején érdemes beszerezni és aztán válogatni a jobbnál jobb helyek közül. Ilyenkor télen szerintem a hüttés válogatást érdemes célba venni, tavasszal-nyáron meg az összes többit. Na akkor ott találkozunk!:)

Ez pedig itt a végére egy kis video.

Előző cikkÁlom alpesi kivitelben – péksuli a hegyek között
Következő cikkAmikor mindenki 3 éves akart lenni…