Jamie 15 perces kaják – JÁTÉK

1

termek709Játék, játék, de előtte pár szó a könyvről. Ez ugyanis a legújabb magyar nyelvű Jamie Oliver könyv, ami a tavalyi 30 perces receptek után ráhúzott még egyet és most 15 perces „kajákat” hozott nekünk. „Ha a 30 perceseket szeretted, ettől el fogod dobni az agyad” – ahogy a bevezető mondja, hát legyen! Szóval 15 perc. Az kevesebb, mint egy híradó, és alig több, mint egy pizzarendelés leadása (a kiszállítást még bele sem számoltam). Azt mondja Jamie, hogy „szupergyors, ízletes, tápláló ételek a hét minden napjára”.  Lássuk!

„Gyors, finom, olcsó és egészséges” recepteket gyűjtött össze, amihez azért már az elején kapunk pár jó tanácsot. Egyrészt egy jó kis eszköz és kamra listát, ami nélkül nehéz lesz tartani a szintidőt. Szerencsére az eszközlista „vállalható”, nincsenek benne 18 oldalú reszelők, sem pedig hústűvé alakítható epercsumázók. Teljesen korrekt lista, aminek a nagy része tényleg megtalálható egy magyar háztartásban is. Az alapanyagok listája ennél már kicsit problémásabb. A terjedelmes listán van néhány olyan tétel, ami biztos, hogy nincs ott a polcokon, de nem ez az első külföldi szakácskönyv, amit magyarra fordítottak, így ezen kár fennakadni. Inkább próbáljunk meg helyettesítőket találni.

Ha minden megvan, akkor pedig jöhetnek a receptek. Csirke, marha, sertés, bárány, hal, tészta, leves és szendvics, vega és reggeli kategóriákba sorolta a recepteket, ezek közül válogathatunk, ha van 15 percünk. Vagy egy kicsit több. Mert az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy minden recept azzal kezdődik, hogy mit tekintünk kiinduló állapotnak. Pl.: Hozzávalók kikészítve – Vízforralóban forr a víz – Grillserpenyő erős lángon – Kis lábos fedővel, közepes lángon – Alacsony falú tűzálló edény fedővel, közepes lángon. Szerencsére általában ezek csak néhány plusz percet jelentenek, nem arról van szó, hogy a kiinduló állapothoz kell 1,5 óra és onnantól már csak 15 perc, nem, dehogy. Tényleg gyorsan elkészíthető receptek ezek, változatos, „nemzetközi” ízek és formák. Viszonylag kevés a krumplis étel, sok a keleties íz és a gabona, cserébe viszont egyáltalán nincs benne desszert (bánatomra:)

A leírások nagyon alaposak, percről percre vezetnek, úgy, hogy ne legyenek üres járatok, hanem használjunk ki minden percet. Olyan az egész, mintha komplett koreográfiát kapnánk. Ha mindenkinek egyforma konyhája lenne, még azt is beleírhatta volna, hogy most lépj balra kettőt, most fordulj meg, stb.:) Szerencsére menüettet nem kottázott nekünk, de tényleg nagyon alapos és körültekintő minden leírás. Ahogy a 30 perces könyvnél is, úgy itt is az az érzésem, hogy el kell készíteni 4-5 receptet és utána ráérzünk erre a ritmusra és tényleg nagyon hamar elkészülnek majd az ételeink.

Természetesen mindez gyönyörűen van prezentálva. A szokásos Jamie-minőség, amit nem lehet nem szeretni. Gyönyörű, hangulatos fotók, jófajta papír, szuper kivitelezés.

 

Jamie Oliver: Jamie 15 percesek
Park kiadó
2014
287 oldal

 

És akkor a játék! A Park Kiadó jóvoltából kisorsolunk 3 db-ot azok között, akik válaszolnak az alábbi két kérdésre.

1, Írd meg annak a magyar színésznőnek a nevét, akinek a szakácskönyveit szintén a Park kiadó adja ki. Itt találsz segítséget!

2, Írj egy Puffinos élményt, mármint igazit, nem kitaláltat:) Mit sütöttél már innen, hogy találtál a blogra, mit szeretsz a legjobban, stb. Nyugodtan lehet kedves emaileket írni, ilyenkor karácsony előtt ráfekszünk az egó.polírozásra:)

2014. november 16. éjfélig lehet játszani. A válaszokat a puffinjatek(kukac)gmail(pont)com címre várom. Eredményhirdetés 17-én. Ez a bejegyzés fog frissülni a nyertesek nevével.

——————————————

Nagyon-nagyon köszönöm a rengeteg jelentkezést és a jobbnál jobb Puffinos élményeket!! A játéknak most vége, kisorsoltuk a nyerteseket:

Nyertesek: zsukica Zsóka, Molnár Eszter és Kristály Krisztina.

Gratulálunk!!! Hamarosan pedig újabb játék jön, érdemes maradni.

 

Előző cikkTortilla tekercs – reggeli szendvics helyett
Következő cikkMákos guba – 3+2 variáció karácsonyra hangolódva

1 hozzászólás

  1. Nagyon tetszik az oldal!
    Szavaztam. Próbáltam a leírt email. címre elküldeni a leírást és a színésznő nevét de nem fogadja el. Nem tudom mi oka lehet?
    Így esélyem se lehet. 🙁
    Szép napot