Halloween töklámpás készítése lépésről lépésre

    0

    Avagy egy rég elveszett poszt újraélesztése. Ezt ugyanis évekkel ezelőtt végigfotóztuk, leírtam, sokan szerették is, vitték is, míg el nem tűnt a fotók fele, így a poszt tulajdonképpen használhatatlan lett… Most viszont egy szerencsés véletlen folytán előkerültek a fotóim, így most újra megosztom Veletek, hátha idén Ti is belevágtok a tökfej úr gyártásba.

    Szükséges eszközök:
    1 fej Halloween tök
    1 ceruza
    1 radír
    1-2 kés (1 nagyobb és 1 kisebb méretű)
    1 evőkanál (ha van, jól jön egy dinnyevájó is, de az egyszerű evőkanál is tökéletesen megfelel a célnak)
    1 műanyag tál a hulladéknak
    1 teamécses
    Újságpapír, amit alá terítünk, hogy ne maszatoljuk össze az asztalt/konyhapultot

    Elkészítési idő: max. 60-70 perc

    Lépésről lépésre:
     

     

     

    1. Megmossuk, megtörölgetjük a tököt és előkészítjük a munkafelületet. Pár újságpapírt terítünk le, előveszünk 1-2 kést, 1 evőkanalat és 1 műanyag tálat.
    2-5.  Levágjuk a tök tetejét (megskalpoljuk). Vagy köralakban vágunk le egy darabot, vagy a képen látható módon 5-6 szögalakot vágunk. Ha körbevágtuk, kiemeljük és egy vágódeszkán levagdossuk róla a magokat, lelógó részeket, hogy sima legyen a felülete.
    6-7. Az így kapott kalapból levágunk egy sarkot, vagy ha kör alakú, akkor egy mini háromszög-cikket vágunk bele, ez lesz a “kémény”. Ha megvan, belepróbáljuk, hogy passzol-e, majd pedig félretesszük a kalapot.
    8-10. Egy evőkanállal, vagy dinnyevájóval kitisztítjuk a tök belsejét. A belső falon szisztematikusan körbemegyünk a kanállal és lehúzzuk a magos-szálas részeket, majd mindazt, amit így lefejtettünk a falakról, kitesszük egy tálba. Így szép, sima lesz belül a tök fala.

     

    11-12. Ceruzával megrajzoljuk a szemét, száját, orrát. Érdemes előtte papíron is felrajzolni pár verziót, és ha megvan a végleges, akkor rajzoljuk csak fel a tökre.
    13-14. Késsel kivágjuk, faragjuk a ceruzával megrajzolt vonal mentén a szemét, száját, orrát. Érdemes az orrával kezdeni, hogy aztán ahhoz viszonyítva, arányosan tudjuk elhelyezni a szemeket és a szájat.
    15. Ha körbevágtuk, akkor az esetlegesen rajtamaradt ceruzavonalakat leradírozzuk a tökről.
    16-18. Egy teamécsest meggyújtunk és óvatosan, vigyázva, meg ne égessük magunkat, elhelyezzük a tök belsejében, visszatesszük a kalapot és kész is vagyunk!

    Két Tipp:
    Érdemes megnézni 1-2 videót, az sokat segít a faragásban. Mi ezt a videót használtuk.
    Növelhető a töklámpás élettartama, ha a szem, száj, orr éleit egy olajjal átitatott papírtörlővel áttörölgetjük.

    Előző cikkTúrógombóc 20 perc alatt
    Következő cikkNutellás pillangó