Ráérős, mert nem 2 perc az elkészítése, de nagyon megéri. Nálunk legalábbis hétvégén nagyon jó kis reggeli kerekedett belőle. És semmi extra nem kell hozzá, csak a szalámis szendvics elkészítésénél egy picit több idő.
Hozzávalók:
6-8 szelet kalács
2 db tojás
100 ml tej
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál cukor
1 (púpozott) evőkanál vaj
fél kg szilva
A sütéshez: kevés vaj
1. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk.
2. Egy lábasban megolvasztunk 1 evőkanál vajat, majd rászórunk 2 evőkanál cukrot és közepes lángon melegítjük, míg a cukor megolvad, kezd karamellizálódni. Ekkor belerakjuk a szilvát és 5-6 percig pároljuk. A szilva megpuhul és levet ereszt. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
3. A tojást elkeverjük a tejjel, a citromhéjjal és a maradék 2 evőkanál cukorral. A kalács szeleteket megmártjuk benne és lecsepegtetjük – úgy, ahogy a bundás kenyérnél szoktuk.
4. Egy serpenyőben egy pici vajat felforrósítunk és közepes lángon, figyelve, hogy ne égjen meg, megsütjük benne a kalácsokat – mindkét oldalukat (nem bő olajban, csak kicsike vajon).
5. A kisült bundás kalácsokat a szirupos szilvával tálaljuk.
Ha keresnél a facebookon, itt találsz.
A recept egyébként a Good Foodból jött.