Málnás csokitorta

4

Ha az eper a gyümölcsök Güttler Károlya, akkor a málna a Darnyi. Nálam legalábbis igen. Mindig van is itthon a fagyasztóban belőle (mármint a málnából, nem Darnyiból:), nehogy véletlenül kifogyjunk, így nálunk télen, nyáron, ősszel és tavasszal és még az eperszezon közepén is ér málnás édességeket készíteni. Főleg, ha eleve az a feladat, hogy málnás-csokis receptet prezentáljunk. Márpedig Szofika ‘1 ötlet – 6 recept” játékában ez volt a feladat. Ennél jobb kombinációt nem is találhatott volna, egy cirok-tofu kettőssel már nem szívesen játszadoztam volna. Így viszont simán. Főleg, hogy ilyen csecse kis sütőformám is lett időközben.

malnas csokitorta

Hozzávalók:

A kakaós linzer tésztához:
200 g hideg vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
270 g liszt
30 g cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:
200 ml habtejszín
160 g étcsokoládé
40 g vaj
25 g porcukor

200-250 g (mirelit) málna

1. A linzertésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A nagy gombócot folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

2. A málnát villával szétnyomkodjuk – át is passzírozhatjuk – de nem muszáj. Kis lábasba öntjük és pár perc alatt összerottyantyjuk, majd félretesszük.

3. A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és jövő héten megmutatom, mire használjuk.) Én most ezt a szuper szögletes hosszúkás formát avattam fel vele, de lehet kerek tortaformában is sütni természetesen. A kinyújtott tésztát a formába tesszük, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg –  és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

4. A töltelékhez a tejszínt egy lábasba öntjük és közepes lángon felmelegítjük, beletördeljük a csokit és kevergetjük, amíg teljesen elolvad. A végén hozzáadjuk a vajat és a porcukrot és, összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.

5. A kihűlt tésztára rákenjük a málnapépet és ráöntjük a csokikrémet és egyből rakjuk is hűtőbe 3-4 órára, vagy akár egy éjszakára.

 

JA! Mindig adok egy esélyt az epernek, hát most is adtam, de nem kellett volna. A felébe epret szórtam és arra öntöttem a krémet – na az nem lett ilyen jó, szóval ne variáljatok, használjátok a málnapépet!!

A facebookon is megtalálsz, konkrétan itt.

malnas csokitorta fekvo

Előző cikkNutellás-banános lepény
Következő cikk5 szuper túrós süti

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Köszi, megsütöttem:) Annyira könnyű és annyira csokis. Egyetlen baj van vele. Nem lehet abbahagyni:)
    Tudtam, hogy nagy lehetőségek vannak a pitefélékben. Ez a recept megmutatja, milyen magasságokba lehet elérni egy ilyen egyszerű tart-tal is.
    Mostmár tényleg muszáj leszek beszerezni egy 20-22-es piteformát. Létezik egyáltalán ilyen?

  2. Segítség! Mit rontottam el? A felmelegített, majd lehűtött málna állaga folyós lett, ahogy a ráöntött csokoládémázé is, így természetesen összefolyt a kettő. Nem értem, a folyós málna mitől tartja meg a tetején a folyós mázt.