BB-torta 26. – Narancsos diótorta

0

Nem mondhatnám, hogy ritkán sütök, de van olyan nap, amikor eszem ágában sincs bekapcsolni a sütőt. Na az a nap is ilyen volt, amikor ez a torta készült. Ártalmatlan pénteknek indult, de amikor Brúnó már 20 perce a habverővel és a keverőtállal játszott és kezdett nekiállni a tésztanyújtásnak is, akkor úgy döntöttem, hogy ezt jelnek veszem és sütni fogunk. Pláne, amikor rájöttem, hogy épp április 4-e volt. Amiből nem az április, hanem a 4-e a lényeg, ami minden őspuffinos által jól ismert dátum: a miniszülinap. Szóval pár hónap kihagyás után most újra egy publikálható BB-torta készült. Ez már a 26. sorrendben. A pici kis csecsemőből hirtelen miniséf cseperedett. Hihetetlen, milyen ügyes nagyfiú már!!

Ja és pár szót a tortáról: úgy gondoltam, hogy felütöm az első kezembe akadó könyvet/magazint és az első szembejövő tortát fogjuk megsütni – ha van hozzá alapanyag. Az első telitalálat volt, minden volt itthon, csak idő kevés, meg egy kicsit variáltam is rajta, de alapvetően a Nők lapja konyha desszert különszámában lévő diótortából indultam ki.

diotorta

Hozzávalók:

A tésztához:
3 db tojás
90 g (nyírfa)cukor
50 g liszt
100 g darált dió
1 narancs reszelt héja

A krémhez:
100 g cukor
50 g vaj
50 g mascarpone
50 g darált dió
fél narancs reszelt héja

Az oldalára:
30-40 g darált dió

A tetejére:
porcukor

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. (Ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, kilisztezzük. Ha szilikon, akkor nincs más dolgunk.) A diót ledaráljuk.

2. A tojásokat gépi habverővel habosra keverjük a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a darált diót és a lisztet.

3. A masszát a tortaformába öntjük és kb. 25 percig sütjük.  Ha kész, hűlni hagyjuk.

4. Elkészítjük a krémet: a cukrot egy lábasba tesszük és kis lángon addig melegítjük, míg elolvad. Nem kell kevergetni, csak várni, néha picit megrázzuk a lábast, de mást nem. Ha karamellizálódott a cukor és szép karamellszíne lett – még nem túl sötét – adjuk hozzá a vajat és keverjük el. Kicsit megszilárdul a karamell, de pár perc alatt megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a mascarponét és a reszelt narancshéjat, majd hagyjuk hűlni.

5. Ha kihűlt a sütemény, félbevágjuk és az alsó lapra rákenjük a narancsos karamellkrém kb. 2/3 részét, majd ráhelyezzük a felső lapot és a maradék krémmel bekenjük a torta oldalát. Erre aztán darált diót szórunk, ami szépen megtapad a krémen.

6. A tetejét hagyhatjuk pucéran is, csak úgy nem olyan szép, ezért én porcukrot szórtam rá, de lehetett volna narancszselét is tenni rá – csak annak megdermedésére most nem volt idő.

 

Ha azon gondolkozol, hogy vajon van-e facebook oldalam, jó hírem van, van! Itt található.

 

diotorta_fekvo

Előző cikkIsteni édes csigák
Következő cikkSzamos üzem – a cukrász mennyország