Karácsonyi reggelinek is tökéletes narancsos-meggyes kuglóf a mai recept, de csak hogy nehogy éhen maradjatok az ünnepek alatt.
Anyag van benne bőven, súlyemelésre is alkalmas darab.
Ha viszont kuglóf helyett inkább kalácsot ennél reggelire, akkor ezt a szuper csokis kalácsot próbáld ki, hidd el, jó lesz!!
Hozzávalók:
4 db tojás
200 g puha vaj
80 g cukor
10 g vaníliás cukor (ha van, házi, ha nincs, 1 tasak)
10 evőkanál (facsart) narancslé
1 narancs reszelt héja
100 g kókuszreszelék
100-150 g lecsepegtetett meggybefőtt
300 g liszt
1 tasak sütőpor
A tetejére:
100 g étcsokoládé
2-3 evőkanál kókuszreszelék
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kivajazunk, kilisztezünk egy sütőformát.
2. A meggyet lecsepegtetjük és kifacsarjuk a narancs levét.
3. A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a puha vajat és kikeverjük.
4. Jöhet a reszelt narancshéj, a narancslé, ezeket is hozzákeverjük.
5. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tojásos keverékhez adjuk.
6. A legvégén pedig beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a meggyszemeket.
7. Sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
8. A teljesen kihűlt kuglófot süteményrácsra / tálcára helyezzük. A csokit megolvasztjuk (vízgőz felett, vagy kis lábasban kerámialapos tűzhelyen, folyamatos kevergetés mellett olvasztjuk meg) és a kuglóf tetejére „locsoljuk”. Bónuszként megszórhatjuk még kókuszreszelékkel is, ezt akkor érdemes, amikor már egy picit megkötött a csoki.
Annyira jól néz ki! 🙂
Végig 180 fokon sütjük?
Szia!
Ezt a kuiglófot szeretném megsütni ajándékba,csak kókusz nélkül,lehet helyettesíteni darált dióval?
igen, végig 180 fokon.
eszter – dióval? hát, az azért zsírosabb mint a kókusz, nem ugyanúgy fog viselkedni..
Nem tudtam rá csokimázat csinálni, mert mire kihűlt volna, eltűnt a fele… 😉
Szia Dokika!
Hany cm atmeroju kuglof format hasznaltal? Lehet,h nekem valami mini kuglof formam van?Koszi!