Nutellás kalács

2

Erről beszéltem tegnap! Így lehet méltó módon felhasználni a kemény munkával elkészített saját Nutellánkat. Csudálatos kis kalács lett belőle. Nem akarok szerénykedni. Tényleg gyönyörű lett. És finom is. Nikitől, egyik hiperkedves olvasómtól kaptam a tippet, hogy próbáljam ki ezt a receptet és kipróbáltam és igaza volt. Naná, hogy igaza volt. Eddig még minden olvasómnak igaza volt, amikor receptet ajánlott. Hát ilyenek vagytok Ti.

Belül szép csíkos, Nutellás. (Itt egy fotó a belsejéről.) Gizdanyakúak és Barbie-babák egyébként mentőövként is használhatják:)

Hozzávalók:

230 ml langyos víz
1 db tojás
480 g liszt (nálam most 330 g búzaliszt és 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
fél tk só
50 g porcukor
75 g puha vaj
1 tasak szárított élesztő

Nutella (ha van házi, akkor nyilván azt használjuk:)

1 tojás a lekenéshez

1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérem és jó kis puha tésztát gyúrok belőle. (Az eredeti receptben 450 g liszt szerepel és 45 g tejpor, de nekem nem volt tejporom, így azt kihagytam, ezért több lisztre volt szükség, ezért lett végül kb. 480 g. Az a jó, ha szépen összeáll, nem ragad, gombócot tudunk belőle formázni.). Meleg helyen, letakarva kelesztjük kb. 45 percig.
2. Ha megkelt a tészta, akkor kettéveszem a gombócot és mindkét gombócból kb 30×40-es téglalapot nyújtok. Megkenem mindkettőt Nutellával, és a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük. A két feltekert rudat összecsavarom. Semmi faxni, csak simán összetekerjük.
3. Én egy 26 cm-es szilikon tortaformát vettem elő és abba raktam bele az összetekert tésztát, úgy, hogy kört formáztam és a végét kicsit össze is nyomkodtam. Lehet persze kuglófsütő formába is, vagy csak simán tepsire tenni. Hagyjuk még kelni kb 30-40 percig.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, lekenjük a kalácsot tojással és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Előző cikkNutella házilag
Következő cikkLucas-saláta

2 HOZZÁSZÓLÁS