Outsourcing lekvár: Anyukám és Apukám készítette állandó felügyelet mellett. Bérfőzést is vállalnak. Csak ők még nem tudják:) Innen a recept.
Ja, ha szeretnétek szakácskönyvet/alapanyagokat/sütőformát nyerni, gyertek játszani ide ni.
Hozzávalók:
2 kg narancs
2,5 dl víz
400 g cukor
1 citrom leve
1. Ha kezeletlen a narancsunk, akkor jók vagyunk, mehetünk tovább a következő lépésre. Ha nem, vagy bizonytalanok vagyunk, akkor le kell forrázni a narancsokat, aztán még meleg víz alatt dörzsölgetni mosogatószivaccsal, ahogy itt okosan le van írva. Persze ha rá van írva a narancsra, hogy nem fogyasztható a héja, akkor ez az egész coki, keressünk másik narancsot a projekthez.
2. Ha megvagyunk, akkor késsel vagy hámozóval lehámozzuk a héját, de úgy, hogy lehetőleg fehér rész ne kerüljön bele. Minimalizálni lehet, teljesen elkerülni szinte lehetetlen. Jó sok lesz belőle, a felét félre lehet rakni – mi kandírozott narancshéjat csináltunk belőle.
3. Szóval ott van a 2 kg narancs lehámozott héjának a fele. Ezt felöntjük 2,5 dl vízzel és állni hagyjuk 1,5-2 órán át.
4. Közben a narancsokról leszedjük az összes maradék fehér részt és feldaraboljuk. Karikákra vagy cikkekre és azokat még kisebb darabokra.
5. A narancsdarabokat egy lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot és félretesszük.
6. Ha letelt a 1,5 -2 óra, akkor a héjról leöntjük a vizet és vékony csíkokra vágjuk. Ez jó móka, eltart egy ideig.
7. A cukrozott narancshoz adjuk a felcsíkozott héjdarabkákat és felöntjük kb. 3 dl vízzel.
8. Közepesnél alacsonyabb lángon főzzük legalább 2 órán át – vagy kicsit talán még tovább is. Néha megkeverjük. Akkor jó, ha hideg üveg felületre cseppentve 1-2 perc alatt zselésedik.
9. Ha kész, várunk negyed órát, aztán száraz üvegekbe adagoljuk és száraz dunsztba tesszük.