Nem vagyok egy lekvárfőző, egyelőre úgy áll a mérleg, hogy több chutney-t főztem már mint lekvárt, de biztos ennek is eljön majd az ideje. Cserébe viszont enni szeretem, úgyhogy a kereslet megvan, majd hozzáigazítjuk a kínálatot is. Ezt a lekvárt viszont már többször megcsináltam, nagyon-nagyon finom és semmi máshoz nem hasonlít, nem váltható ki, úgyhogy melegen ajánlott. Mármint elkészíteni. Enni inkább hidegen. Haha. Ez most konkrétan már ajándékba készült. Don’t worry, soha, senki nem fogja észrevenni, hogy az alapja fél kiló sárgarépa.
Hozzávalók:
500 g sárgarépa
4 citrom reszelt héja és leve
2 narancs leve és reszelt héja
1 kk őrölt kardamom
400 g cukor
1. A répát meghámozzuk, felkockázzuk és bő vízben feltesszük főni. Kb. 20 perc alatt jó puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük.
2. Egy lábasba átöntjük a répát, hozzáadunk minden egyebet – kivéve a kardamomot -, elkeverjük és kis lángon addig főzzük, míg a cukor el nem olvad.
3. Ha teljesen elolvadt a cukor, botmixerrel simára pürésítjük, hozzáadjuk a pici vagy picit több kardamomot és pár perc alatt magas lángon forraljuk a lekvárt.
4. Lehet hozzá pektint adni, hogy tartósítva legyen, de én még soha nem csináltam olyan mennyiséget, ami tartósításra szorult volna.
Az eredeti recept Axié, de eltértem tőle itt-ott.
A csecse kis fenyőfás címke pedig innen van.
Ebből a alapanyag mennyiségből hány dl körül lesz? Milyen mennyiségre számítsak készen? Köszi!
És a cuki kis üveg??? Az honnan van? :)) nagyon tetszik!
nekünk régen volt egy receptünk, tökből ananászbefőtt:) vagy ezer évig kellet szörpben áztatni, de a végén tényleg ananász íze volt:)amúgy az, h mennyi lesz belőle engem is érdekelne;)
pl. a Brunner méhészet mézei vannak ilyen üvegben, a mézük is isteni és utána az üvegek is újratölthetők… 🙂
jó a kérdés, nem túl sok, pár deci, 6-8 talán, de nem esküszöm meg. bocs. cuki üveg ügyben írjatok emailt és megmondom. csillus:) az is klassz lehetett…