Citruslekvár

0

Nem vagyok egy lekvárfőző, egyelőre úgy áll a mérleg, hogy több chutney-t főztem már mint lekvárt, de biztos ennek is eljön majd az ideje. Cserébe viszont enni szeretem, úgyhogy a kereslet megvan, majd hozzáigazítjuk a kínálatot is. Ezt a lekvárt viszont már többször megcsináltam, nagyon-nagyon finom és semmi máshoz nem hasonlít, nem váltható ki, úgyhogy melegen ajánlott. Mármint elkészíteni. Enni inkább hidegen. Haha. Ez most konkrétan már ajándékba készült. Don’t worry, soha, senki nem fogja észrevenni, hogy az alapja fél kiló sárgarépa.

Hozzávalók:
500 g sárgarépa
4 citrom reszelt héja és leve
2 narancs leve és reszelt héja
1 kk őrölt kardamom
400 g cukor

1. A répát meghámozzuk, felkockázzuk és bő vízben feltesszük főni. Kb. 20 perc alatt jó puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük.
2. Egy lábasba átöntjük a répát, hozzáadunk minden egyebet – kivéve a kardamomot -, elkeverjük és kis lángon addig főzzük, míg a cukor el nem olvad.
3. Ha teljesen elolvadt a cukor, botmixerrel simára pürésítjük, hozzáadjuk a pici vagy picit több kardamomot és pár perc alatt magas lángon forraljuk a lekvárt.
4. Lehet hozzá pektint adni, hogy tartósítva legyen, de én még soha nem csináltam olyan mennyiséget, ami tartósításra szorult volna.

Az eredeti recept Axié, de eltértem tőle itt-ott.

A csecse kis fenyőfás címke pedig innen van.

Előző cikkAdventi kalendárium – ötletelés, DIY
Következő cikkMogyorós Doki-csoki

1 hozzászólás