Málnás-citromos csokis torta

0

Ötödike van, úgyhogy az 4. BB-tortának kellene következnie. Én utolsó erőmmel tegnap csináltam is egy tortát, de nincs mit szépíteni rajta, egy nagy bukta lett, nem is fogom közzétenni. Kanállal fogjuk megenni, ha egyáltalán… Van ilyen. Az első igazi zsúrjára biztos nem azt fogom megcsinálni:)

Viszont múlt héten a saját (igazi, nem mini) szülinapomra készült egy korrekt torta. Ez itt az. Kis kedvenceim, a málna, a csoki és a citrom társult egy közös produkcióra. Elég jó lett. Így néz ki:

18 cm átmérőjű formához

Csokis-málnás sütilap:
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 tojás
5 dkg étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé
0,5 ek kakaó
80 g liszt
90 g málna

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csokit megolvasztjuk, egy másik tálban jól elkeverjük a vajat, a cukrot, tojásokat, kakaóport és lisztet, és a végén hozzákeverjük az olvadt csokit.
3. Az egészet az előkészített tepsibe öntjük és megszórjuk sűrűn a gyümölccsel. A browniet kb. 30-40 percig sütjük majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, félbevágjuk.

Citromos sütilap:
4 tojás kettéválasztva
10 dkg cukor
10 dkg vaj
10 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy sütőformát/vagy ha szilikonból van, akkor csak simán előkészítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk.
3. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük.
4. Fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
5. A tésztát a sütőformába töltjük, majd sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük, vagy addig, amíg tűpróbával tesztelve jó nem lesz. Vigyázni kell, nehogy közben a teteje megégjen. Ha nagyon pirulna, akkor letakarjuk alufóliával. Ha kész, félretesszük hűlni.

A tetejére karamellizált mandula:
50 g mandulalapocska
2 ek porcukor

A mandulát száraz serpenyőben közepes lángon pirítani kezdjük, és amikor már pirul, megszórjuk 2 ek porcukorral és hagyjuk, hogy enyhén megpiruljon-karamellizálódjon a mandula. Ha kész, félretesszük hűlni.

Ha ezek már mind kihűltek, csinálunk helyet a hűtőben és elkészítjük a citrom mousse-t:

Citrom mousse: (recept innen)
150 ml tejszín
150 g natur joghurt
1 citrom reszelt héja
1 tasak zselatinfix
3 ek méz
1 ek limoncello (elhagyható)

A tejszínt géppel kemény habbá verjük. A joghurtot, a mézet és a citrom reszelt héját elkeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinfixet és habverőgéppel legalsó fokozaton fél percig keverjük. Hozzáadjuk a likőrt, a tejszínhabot és elkeverjük.

Ezt a krémet egyenlően elosztjuk és a három sütilapra adagoljuk. Az alsó csokis lapra, a félbe nem vágott citromos sütilapra, és a felső csokis lapra. De a lapokat még nem rakjuk egymásra!! Hűtőbe tesszük kb 1,5 órára, hogy megdermedjen.

Ha megdermedt, akkor elkészítjük a málnás mousse-t is:

Málnás mousse:
150 ml tejszín
150 g joghurt
5 dkg málna
1 tasak zselatinfix
3 ek méz

A tejszínt géppel kemény habbá verjük. A málnát turmixgéppel pépesítjük. A joghurtot, a mézet és a málnapépet elkeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinfixet és habverőgéppel legalsó fokozaton fél percig keverjük. Hozzáadjuk a tejszínhabot és elkeverjük.

Kivesszük a hűtőből a sütilapokat és ezt a krémet is három részre osztjuk és a citrommousse-ra kanalazzuk. Mindhárom lapra jusson. Ha megvan, hűtőbe tesszük 1,5 órára.

Ha letelt az idő és megdermedt ez a réteg is, akkor összerakjuk a tortát: Alulra kerül az alsó csokis lap (rajta citrom mousse és málnás mousse), ráhelyezzük a citromos sütilapot (rajta citrom mousse és málnás mousse), és rá a felső csokis lapot (rajta citrom mousse és málnás mousse). A legtetejére rászórjuk a karamellizált mandulalapocskákat és kész is vagyunk, tálalhatjuk a tortát.

(Vigyázat! Érdemes egyből megenni az egészet, vagy ha meg is marad, akkor gyorsan hűtőbe tenni, mert könnyen megborulhat a torta, ha sokáig áll nem hűtött helyen!!)

De egyébként egészen szépen lehet szeletelni.

Előző cikkEpres-csokis lepény
Következő cikkCsak a Puffin hírlevél

1 hozzászólás