Gombás-baconös pite diós-sajtos tésztában

0

A’la Gordon Ramsay. Quiche-szerű lepénység. Külön ajánlom mentésre az alaptésztát. A diós-sajtos omlós tészta ugyanis igen jó.

Hozzávalók:
200 g liszt
100 g darált dió
20 g reszelt parmezán (nálam most gouda)
100 g hideg vaj kockákra vágva
1 db tojás

10 dkg bacon
2 fej vöröshagyma
25 dkg gomba (recept szerint vegyes erdei gombák, nálam csiperke)
1 dl fehérbor

1 dl tejszín
2-3 ek reszelt sajt
2 db tojás
só, bors

1. A lisztet, a diót és a vajat egy tálba mérjük és elmorzsoljuk, gyúrjuk, majd hozzáadjuk a parmezánt és a tojást és összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára.
2. A bacont felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A bacont egy serpenyőben közepes lángon megpirítjuk. Ha kész, kiszedjük egy tálba és a visszamaradó zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát (ha kevés a zsiradék, kevés olajat még adhatunk hozzá). Rádobjuk a gombaszeleteket, meglocsoljuk a fehérborral és addig pirítjuk, míg a gomba összeesik és illatos lesz. Ha kész, belekeverjük a bacont és félretesszük. A 2 tojást enyhén felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a sajtot, sózzuk-borsozzuk.
3. A tésztát elővesszük, kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kb. 26 cm átmérőjű sütőformát. A hagymás-baconös-gombás keveréket rákanalazzuk, elegyengetjük és ráöntjük a tojásos keveréket.
30-40 percig sütjük 180 fokon.

A recept Gordon Ramsay Baráti lakomák című könyvéből származik. A legújabb magyar nyelvű Gordon könyvből. Na nem Gordon írta tört magyarsággal, dehogy. Jól néznénk ki. Szerintem – a magyarul megjelent könyvek közül – ez az egyik legpopulárisabb recepteket tartalmazó könyve. Nyilván a háromcsillagos óriás kötet nem a casual főzés barátainak készült, a karácsonyos sok ünnepi recepttel szintén nem a hétköznapok étkeivel szórja meg a világot, ebben viszont egészen sok egyszerű, bárki által elkövethető recept van, ami viszonylag kevés fejtörést, pénzmagot és időt igényel. Na ne képzeljük, hogy tele van rántottával és héjában sült krumpli variációkkal a könyv, mert ne felejtsük, hogy Gordon szűk baráti körébe tartozik például a Beckham-klán és az öreg Posh Spice biztos hanyatt homlok menekülne, ha ilyesmivel fogadná őt a híres séf. Szóval szó nincs pronyó ételekről, de ha jól emlékszem, nem hangzik el a könyvben egyszer sem a konfitált almamag, sem a szárított endívia, fafürtökön párolt cinegehússal tálalva.

Természetesen itt is a szokásos rendszerben jönnek a receptek, levesek, tészták, halak, húsok, saláták, desszertek, alapdolgok. Bár azzal kezdi a mondandóját, hogy szakácsénjét az étteremben hagyja és otthon mindent másképp csinál, nyilván nem úgy érti, hogy életlen késsel, mirelit áruból dobja össze félkómáson a haveroknak a vacsorát. Az alaptétel egyszerű: jó minőségű alapanyagokból spontán, örömből főzni jó. (Aztán a recepteket spontán lefotózni és pontosan leírni és könyvet kiadni is jó:) De a lényeg tényleg a spontaneitás. Ahogy könyvében írja, nem kell a recepteket szó szerint követni – bár az éttermeiben ilyesfajta nagyvonalúságért nyilván agyoncsapna valakit – nyugodtan vegyünk el és adjunk hozzá, legyünk kreatívak és nagy hibát nem követhetünk el. Van sok jó és egyszerű étel benne, de tényleg: hideg uborkaleves, sült gesztenyés (pasztinák)-alma leves, lasagne grillezett zöldségekkel, citromos linguine vagy spagetti fetával és bazsalikommal, zöld fűszeres piláf pisztáciával és mandulával, és még hol vagyunk a húsoktól, ugye? Tényleg, most hogy újra alaposan átlapozom, igazán „főzhető” könyv. Ha van is valami spéci hozzávaló a receptekben, simán lehet cserélni vagy kihagyni. Elvégre Gordon is erre bátorít. Mondjuk a bundázott osztriga gribiche-mártással nehezen variálható:), de a többség nem ilyen. Talán csak a halas szekcióban vannak olyan receptek, amelyek nem annyira magyar-friendly-k, de hát nem ez az első külföldi könyv a kezünkben, ugye?

Húsos fronton is sok simán elkészíthető recept van: tanyasi csirkecomb hagymás zöldborsóval, sertéskaraj almaszósszal, kacsamell portóis cseresznyemártással. Ki ne enne ilyeneket, ha ott szaladgál az asztal körül a kis Romeo Beckham?:) Ha csak ez kell, én is legyártom őket, akár minden héten. És jöhet a kis Romeo, jó barátja lenne Brúnónak:) De ne kanyarodjunk el, ha már brit receptek, nyilván nem maradnak ki a különféle tésztában sült pie-féle dolgok sem. Erre egyszer kell rákapni és onnantól szinte mindent tésztában akarsz sütni, de komolyan. Természetesen van Shepherd’s pie, aztán halas, aztán fetás-spenótos, de citromos-póréhagymás is, meg ez a gombás is fent, hogy csak párat említsek. A szénhidrátfalók után aztán a nyusziknak kedvez Gordon, jönnek a saláták is, és végül a desszertek: trifle, crumble, bakewell, az angol desszertalapok, és ezen felül is egytől egyig olyan receptek, amit szinte kezdők is simán el tudnak készíteni. Tényleg, azt adja Gordon, amit ígér. Nem kompliziert, nem nagyzolós, viszont jól variálható receptek. Mondaná a régi reklám, „nekem tetszik”.

Gordon Ramsay: Baráti lakomák
Alexandra Kiadó
2012
272 oldal
5800 Ft

Előző cikkCsokis kalács
Következő cikkAlmás-körtés crumble

1 hozzászólás