Diós-almás süti citromos mascarponekrémmel

0
Na eddig tartott a Bébé előtti tartalékok felélése. Pontosan 15 napig tartott a sütésmentes széria. Bébé születése előtt 36 órával még sütöttem egy epres cheesecake brownie-t, melynek maradványait aztán ki kellett dobnom (pedig tudom, hogy „egyesek” ölni tudnának néhány kockáért:), amikor hazajöttem a kórházból, de ki hibáztatná a brownie-ról elfeledkező büszke apukát és a szüleimet, hogy inkább a pezsgőt kortyolgatták azokban a napokban, nem a brownie-t majszolták?!.  Ez, hogy még szülés előtt is sütöttem, egyáltalán nem volt meglepő, mivel gyakorlatilag 3-4 héten keresztül mást se csináltam, csak sütöttem. Az utolsó 1 hónapban már nem dolgoztam, csak jóval kevesebbet a korábbinál, a tárgyi előkészületek megvoltak, a könyvek olvasgatásától már a hócipőm is tele volt, úgyhogy hosszú évek után először marhára unatkoztam. Kínomban szinte minden másnap sütöttem valamit. A végén már szerintem habverő zúgásával kelt és feküdt a kis Bébé a hasamban… Szóval a brownie méltó zárása volt a várakozásnak, én voltam a bamba, hogy nem vettem észre az összefüggést, hogy nyilván vagy egy brownie, vagy egy túró rudis valami fogja zárni a sort.. nyilván nem egy kölespuding.. Na lényeg a lényeg, hogy a brownie után jött 15 nap sütés nélkül, amit ezzel a diós-almás (na jó, főleg diós) sütivel szakítottam meg. Elég jól sikerült a megszakítás, mert azóta már 5-6 dolgot sütöttem, pedig még mindig nincs egy hónapos a pici…

Hozzávalók:
2 tojás
150 g natur joghurt (vagy kefir)
10 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
6 dkg cukor
1 alma meghámozva és reszelve
fél dl olaj

A krémhez:
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja és leve
5 dkg porcukor

1. Előkészítjük az alapanyagokat: a tojásokat kettéválasztjuk, az almát meghámozzuk és lereszeljük. Előkészítünk egy kb 24 cm átmérőjű sütőformát (ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, kilisztezzük). Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
2. A fehérjéket kemény habbá verjük, a tojássárgákat elkeverjük a joghurttal, az olajjal és a reszelt almával és a habhoz adjuk. Minden további hozzávalót kimérünk és a habos keverékhez adunk, majd a masszát a sütőformába öntjük és 20-30 percig sütjük. (tűpróbával teszteljük). Félretesszük hűlni.
3. Ha kihűlt a süti, elkészítjük a krémet: a mascarponét simára keverjük a citrom reszelt héjával és levével és a porcukorral, a süti tetejére kenjük és kész is. (Nálam éppen nem volt mascarpone, így túróval operáltam, ezért más egy picit a képen a krém állaga.)

Forrás: Nők Lapja Konyha 2010 november

Előző cikkBébé-hír
Következő cikkFehér csokis-citromos-kókuszos bonbon

1 hozzászólás