Narancsos vaj kuglóffal

0
Mióta az eszemet tudom, a kuglófról egy jófajta Papp Jancsi viccre asszociálok, de kérdezzetek csak meg bárkit a családomban, mi jut eszébe a kuglófról, biztos szívesen elmondja a viccet, mert jó:) Jó ez a kuglóf asszonyom. Ez a lényeg. Ez meg egy jó ötlet, nem szerénykedek, így van. Friss kuglóf esetén tökéletes reggeli. Pl. karácsonykor. 



Kuglóf:
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg porcukor
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
½ csomag sütőpor
vaj a kuglófforma kikenéséhez

1. Kivajazunk és lisztezünk egy kuglófformát, vagy használunk szilikont és akkor ezt megspórolhatjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
2. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet és ezekkel is jól elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a tojásos keverékhez adjuk. Jól elkeverjük.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a fenti masszához adjuk, óvatosan, hogy ne törjön nagyon a hab.
4. A massza kétharmadát a kuglófformába öntjük, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport, és ha megvan, rákanalazzuk a sárga massza tetejére. Sütőbe toljuk és kb 50-60 percig sütjük.

Narancsos vaj:
100 g vaj
1 narancs reszelt héja
2 csipetnyi őrölt gyömbér

A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat és a gyömbért és szilikon bonbon formába öntjük, majd hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen, ha megdermedt, kipattintjuk a formából és tálaljuk.

Előző cikkÉdes omlós keksz
Következő cikkMandarinos-karamelles túrótorta

1 hozzászólás

  1. A vicc tényleg király. (mióta gyerekeim vannak, így is káromkodom, hogy „ez kuglóf, asszonyom?” (mert nálunk ezzel a poénnal volt ismert). És most pont ilyen receptet kerestem, szóval köszönöm. Bizti finom lesz, ma nekiugrom.Jó sütést-főzést egy zugolvasód.

  2. Igen, nagyon. Ma is sütöttem, sima tortaként, a tésztáját megbolondítva egy kis dióval és mazsolával, diós krémet raktam közé és narancsos csokival díszítettem a tetejét. Isteni így is!