Legjobb citromos keksz

0

Szerénytelenség nélkül mondom, hogy legjobb, pláne, hogy nem is saját felfedezés a recept, hanem a nagyszerű Makkától jött az ötlet. Az Angyalkás találkozóra hozott egy nagyon nagyon finom mákos-citromos kekszet, ami természetesen mértani pontossággal azonos, köralakú formát öltött, mert rajtam kívül gyakorlatilag mindenki tud egyforma, szépformájú kekszeket gyártani, csak én nem vagyok ilyen ügyes. De sebaj, az íz formától független hálistennek. Na szóval ezt az ötletet vettem alapul, amikor a debreceni sütipartira készültem. Elhagytam a mákot, mert az csak összezavar, és cukorban sem hempergettem, mert az meg túl sok plusz meló. Szóval ez volt a recept és igen nagy sikernek örvendett.

Hozzávalók:
340 g vaj
3 citrom reszelt héja
90 ml citromlé
325 g cukor
1 tk vaníliakivonat (aroma)
1,5 db tojás (75 g)
480 g liszt
1,5 tk sütőpor
0,5 tk só

1. A citromlevet egy kis edényben felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, belerakjuk a vaj felét és addig kevergetjük, míg sima krém lesz.
2. A vaj másik felét habosra verjük a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával, majd jöhet a tojás, a citromos vaj és ezt így együtt jól elkeverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a sót és simára keverjük. Az egész mehet a hűtőbe, minimum 1 órára.
3. Ha letelt az idő, előkészítünk 2-3 tepsit, amibe sütőpapírt rakunk. A sütőt 180 fokra melegítjük, és elővesszük a hűtőből a masszát.
4. Golyókat formázunk belőle, a sütőpapíros tepsire helyezzük őket (egymástól távol) és tenyérrel, vagy egy pohár talpával ellapítjuk a golyókat.
5. 8-10 percig sütjük. Ezt az első tepsinél kell kitapasztalni. Figyelni kell kb 6 perc elteltével, hogy mikor kezd barnulni a széle. Na akkor kell abbahagyni a sütést. A Makka féle magasabb hőfok és 11 perc sütés nekem nagyon sok volt, ezért lett 180 fok és kb 8 perc.

Én nagyon sokat sütöttem, ezért egyből leszedtem a tepsiről a kekszeket, egy sima fém lapáttal alányúltam és nem lett semmi baja. De ha nincs ilyen kényszer, akkor lehet hagyni a tepsin kihűlni.

(kb. 90 db-hoz elegendő)

Előző cikkKarácsony Amerikában
Következő cikkAngol karácsonyi ételek, szokások

1 hozzászólás

  1. Kedves Doctor Pepper! Kérlek látogasd meg a blogomat és ha tetszik iratkozz fel hozzám… én már meg is tettem Nálad! 🙂 Szeretnék linket is cserélni Veled!Boldog Új Évet!Üdvözlettel,Kutya és Konyhahttps://kutyaeskonyha.blogspot.com/

  2. na akkor mindenkinek nagyon köszi! a jókívánságokat is! Remélem, nektek is jól telt. Meli – naná, következő lépés a narancsos!Sziltó – átírtam grammosra, remélem, így jó lesz!édesem – hát ha még neked is gond, akkor megnyugodtam:)autumn – mindjárt megnézem és köszi!!