Kecskesajtos burgonyakrémleves

0

Nem mintha bármi bajom lenne a jól bevált zöldségkrémleves axiómával, amit kb 1 évvel ezelőtt fektettem le magamnak, mind frankó volt, még a brokkolis is. De a múlt hónapban egy Bereznay-menüt akartam végigfőzni a Gasztrotippre, ezért kipécéztem magamnak három receptet. A főétel és a desszert meg is lett időben, de a leves nem, mert itt nálunk a városban csak péntek-szombat reggel lehet jófajta kecskesajtot venni. De cserébe az nagyon jó. Na lényeg, hogy ez is príma kis leves. Nagyon jó benne ez a zeller és kecskesajt twist.

Hozzávalók kb 6-7 adaghoz:
1 kis fej zellergumó (nekem végül 150 g megpucolt nettó zeller került a levesbe)
1 kg krumpli
2 ek olaj
2 csipet só
1,5 ek só
bors
10 dkg kecskesajt
1 dl tejszín
1 dl tejföl

15-20 dkg kecskesajt a tálaláshoz

1. A zellert és a krumplit megpucoljuk és kockákra vágjuk. Egy lábasban olajat hevítünk, beletesszük a zellerkockákat, 2 csipet sóval megszórjuk és közepes lángon sűrűn keverve megpirítjuk.
2. Ekkor hozzáadjuk a krumplikockákat, így is pirítjuk 5-10 percig, majd felöntjük kb 1,5 liter vízzel, hozzáadunk 1-1,5 ek sót, kevéske borsot és fedő alatt puhára főzzük. (én itt már közepesnél nagyobb lángra kapcsoltam)
3. Ha már jó puhára főtt a krumpli is, hozzáadjuk a 10 dkg kecskesajtot.
4. Kimerünk kb. 2 dl-t a levesből egy mélyebb tálba, hozzáadjuk az 1 dl tejszínt és tejfölt, jól kikeverjük, majd visszaöntjük a lábasba és addig főzzük így együtt, míg a kecskesajt felolvad (én azt hittem, sokkal gyorsabban olvad, de nem, kell egy kis idő neki).
5. Ha felolvadt, kóstoljuk, szükség szerint sózzuk-borsozzuk, és az egészet leturmixoljuk.

Kecskesajtot morzsolunk a tetejére, úgy tálaljuk.

Megjegyzés: Én minden krémlevest vízzel főzök, de aki helyette csirkealaplevet, vagy zöldségleves alaplevet akar használni, tegye azt.

Előző cikkCantuccini-gyűjtemény
Következő cikkBanános-brownie

1 hozzászólás