Huh, ez is megvan. Pár napja jött az ötlet, amikor kedvenc játszóteremen, a facebookon arról kérdeztem a lelkes olvasókat, hogy ők hogy eszik a pilóta-kekszet. Itt lehet elolvasni az eredményeket és lehet folytatni a szavazást. De addig is álljon itt a házi verzió. Szerintem nagyon király lett. Mondjuk én, meg a foggal lepattintom a felső részt – technikám, ebben az esetben nem igazán működik, de annyi baj legyen. Kering a neten egy csomó recept, a kekszeknél azokat használtam alapként, a krémnél a neten keringővel szemben kénytelen voltam saját útra térni és jó is lett. Bár picit megszaladt a kakaópor, ezért igen sötét lett a krém, ez már igazán részletkérdés. Vigyétek, süssétek, egyétek! Jó, nem?
Hozzávalók kb 28 pilóta-kekszhez:
12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj – kicsit megolvasztva
1 tojás
fél cs vaníliás cukor
fél cs sütőpor
26,5 dkg liszt
2 ek tej
+1 ek kakaópor (magyarázatot ld lentebb)
+ 1 ek liszt
A krémhez (csak kísérleti mennyiséget készítettem, ez kb 6 db pilótakekszhez elegendő): (UPDATE: van az 10 db is:)
5 dkg vaj megolvasztva
15 g kakaópor (az enyémben 25 g volt)
40 g porcukor
Először elkészítjük a kekszeket:
Mindent egy tálba mérünk és jól összegyúrjuk. Kettéválasztjuk, az egyik feléhez adunk még 1 ek lisztet, a másikhoz 1 ek kakaóport. Celofánba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb 1 órára.
Sütőpapírt rakunk legalább két tepsibe, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztákat kivesszük a hűtőből, kb fél cm vastagra nyújtjuk lisztezett felületen és 4,5 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval, majd 10 percig sütjük. Figyelni kell, mert hamar megpirul!!
Ha teljesen kihűlt a keksz, akkor elkészítjük a krémet. Kicsit megolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a kakaóport és a porcukrot. Érdemes fokozatosan adagolni és közben belekóstolni, nehogy túl édes, vagy túl keserű legyen. Picit – épp csak pár percre – hűtőbe tesszük, aztán kivesszük, összeragasztunk vele 1 sárga kekszet egy barnával és kész is!!
Hát ez zseniális! :)A linket felvettem a kissé halódó retromániás gyűjteménybe! 🙂
Szuper, ki is próbálom, imádom a Pilótát!:-))
Nagyon szuper. Kipróbálom 🙂
tudtam én, hogy tudsz te jobbat is, mint a bolti :))
flatcat – köszi!:) lányok, Nektek is! örülök, hogy tetszik!
Hát tényleg jó!
Tényleg nagyon szuper!
Hű csú szuper ötlet
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
köszönöm szépen! jól esik nagyon!
Nagyon dúrva! Mentettem a receptet!
második recept kipróbálás tőled 🙂 nemsokára elkészül. Köszi.
köszi Dia, Beastie! Remélem, jól sikerült!
csak hogy visszatérés az első sütésemhez innen….. aznap kemény és érdes, másnap puha és finom lett a végeredmény. Mindelfogyott. https://beastieboutique.blogspot.com/
nem is emlékeztem, hogy itt csatlakoztál rá a puffinvagonra.:)
historizálás végett visszanéztem az előző keksz sütésemet. Az Oreonál pont fordított a sorrend, először puha, majd a hűtőben összeáll…..
🙂 te aztán precíz vagy. szép lett az oreod.
Énnekem a szuper-luxus kataegóriás krém úgy néz ki, hogy egy tábla keserűcsokit (10 dkg), 0,5 dl vizzel és 10 dkg vajjal szelid tűzön kavargatva – vagy mindent tálba téve 1 percig mikróban, majd addig kevergetve, amig teljesen sima nem lesz – felolvasztok. És időnként elővéve,átkeverve addig tartom a hűtőben, amíg krém sűrűségű nem lesz. Ekkor remek, sűrű, a tésztát nem eláztató, magnific-baromifinom tölteléket kapok (bármihez)
sienne, köszi, ki fogom próbálni! mindenképp!!
legjobb!
Megcsináltam, isteni lett! Hibátlan gasztroajándék..
🙂 szerintem is:) szerényen.
Ma egész nap azon gondolkoztam, mit süssek a kislányom ovis csoportjának. Akkor ez eldőlt 🙂 Remélem bejön majd nekik ;o)
Ma egész nap azon gondolkoztam, mit süssek a kislányom ovis csoportjának. Akkor ez eldőlt 🙂 Remélem bejön majd nekik ;o)
Megsütöttem,finom lett,de egyáltalán nem lett keksz jellegű,a tészta smegsült rendesen,de nagyon puha maradt.Mit ronthattam el?
nunogomez, remélem, bejött nekik… és 7 hónap eltelével… névtelen, ha mindent ugyanígy csináltál, akkor maximum a sütő lehet még hibás, mert amúgy ez egy működő dolog. kihűlve is nagyon puha? lehet, hogy a te sütőddel egy picit tovább kellene sütni.
A tészta nagyon bejött (bár kicsit deformálódott a mintám – gondolom, ennek a sütőpor az oka), a krém nekem is egy kicsit zsírosnak tűnt, de a vendégek el voltak ragadtatva tőle 🙂