Pilóta-keksz házilag

0

Huh, ez is megvan. Pár napja jött az ötlet, amikor kedvenc játszóteremen, a facebookon arról kérdeztem a lelkes olvasókat, hogy ők hogy eszik a pilóta-kekszet. Itt lehet elolvasni az eredményeket és lehet folytatni a szavazást. De addig is álljon itt a házi verzió. Szerintem nagyon király lett. Mondjuk én, meg a foggal lepattintom a felső részt – technikám, ebben az esetben nem igazán működik, de annyi baj legyen. Kering a neten egy csomó recept, a kekszeknél azokat használtam alapként, a krémnél a neten keringővel szemben kénytelen voltam saját útra térni és jó is lett. Bár picit megszaladt a kakaópor, ezért igen sötét lett a krém, ez már igazán részletkérdés. Vigyétek, süssétek, egyétek! Jó, nem?

Hozzávalók kb 28 pilóta-kekszhez:

12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj – kicsit megolvasztva
1 tojás
fél cs vaníliás cukor
fél cs sütőpor
26,5 dkg liszt
2 ek tej

+1 ek kakaópor (magyarázatot ld lentebb)
+ 1 ek liszt

A krémhez (csak kísérleti mennyiséget készítettem, ez kb 6 db pilótakekszhez elegendő): (UPDATE: van az 10 db is:)
5 dkg vaj megolvasztva
15 g kakaópor (az enyémben 25 g volt)
40 g porcukor

Először elkészítjük a kekszeket:

Mindent egy tálba mérünk és jól összegyúrjuk. Kettéválasztjuk, az egyik feléhez adunk még 1 ek lisztet, a másikhoz 1 ek kakaóport. Celofánba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb 1 órára.

Sütőpapírt rakunk legalább két tepsibe, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztákat kivesszük a hűtőből, kb fél cm vastagra nyújtjuk lisztezett felületen és 4,5 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval, majd 10 percig sütjük. Figyelni kell, mert hamar megpirul!!

Ha teljesen kihűlt a keksz, akkor elkészítjük a krémet. Kicsit megolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a kakaóport és a porcukrot. Érdemes fokozatosan adagolni és közben belekóstolni, nehogy túl édes, vagy túl keserű legyen. Picit – épp csak pár percre – hűtőbe tesszük, aztán kivesszük, összeragasztunk vele 1 sárga kekszet egy barnával és kész is!!

Előző cikkRakott húsos krumpli
Következő cikkMakifood – ahogy még nem olvastál róla

1 hozzászólás

  1. Énnekem a szuper-luxus kataegóriás krém úgy néz ki, hogy egy tábla keserűcsokit (10 dkg), 0,5 dl vizzel és 10 dkg vajjal szelid tűzön kavargatva – vagy mindent tálba téve 1 percig mikróban, majd addig kevergetve, amig teljesen sima nem lesz – felolvasztok. És időnként elővéve,átkeverve addig tartom a hűtőben, amíg krém sűrűségű nem lesz. Ekkor remek, sűrű, a tésztát nem eláztató, magnific-baromifinom tölteléket kapok (bármihez)

  2. nunogomez, remélem, bejött nekik… és 7 hónap eltelével… névtelen, ha mindent ugyanígy csináltál, akkor maximum a sütő lehet még hibás, mert amúgy ez egy működő dolog. kihűlve is nagyon puha? lehet, hogy a te sütőddel egy picit tovább kellene sütni.