Pappa al pomodoro (Kenyér és paradicsomleves)

0

Olyan paradicsomtermésünk van gyerekeek, hogy hihtetetlen. Koktélparadicsom, fekete paradicsom, sárga paradicsom, körte alakú koktélparadicsom, óriás paradicsom, tigris paradicsom, amit csak akartok. Mondjuk nem csoda, mert olyan elbánásban részesülnek, mint kevés más növény/ember:).. Laci kb úgy féltette őket hónapokon keresztül, mint ha legalábbis a gyerekei lennének. Ha nem voltunk itthon és tudtuk, hogy vihar van, akkor is egyre csak ezt mondogatta, hogy „úristen, szegény paradicsomok, mi lehet velük…” Komolyan, tényleg!. Állandóan körülöttük legyeskedett, igazgatta a karókat, védte őket, megkockáztatom, hogy még beszélt is hozzájuk:) Így igazából nem is meglepő, hogy tele vagyunk paradicsommal. És baromi jóízűek. Le a kalappal, főkertész Úr! Ez lenne a felvezetés egy sokak által már megénekelt paradicsomleveshez.

Hozzávalók:
500 g koktélparadicsom
3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 csokor bazsalikom felaprítva
olívaolaj
só, bors
400 g konzerv hámozott paradicsom
fél kb paradicsom – héja eltávolítva, felkockázva
20 dkg szikkadt kenyér

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A koktélparadicsomokat megszúrkáljuk, tepsibe tesszük, összeforgatjuk a felaprított fokhagyma és bazsalikom felével, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és 20 percre betoljuk a sütőbe.
Egy fazékban kevéske olívaolajat hevítünk, beledobjuk a maradék fokhagymát és bazsalikomot és kicsi lángon pirítjuk 1-2 percig. Hozáadjuk a konzerv és a rendes, felkockázott paradicsomot és 5-6 dl vizet. A paradicsomokat fakanállal szétnyomkodjuk, felforraljuk, majd gyöngyöztetjük 15 percig.
4. A kenyeret ujjnyi darabokra tépkedjük és a fazékba dobjuk, jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és közepesnél kisebb lángon még 10 percig főzzük.
5. A megsült koktélparadicsomokat minden levével, lepirult darabkával együtt hozzáöntjük, átkeverjük.

Kásás állagú lesz, ha túl sűrű, kevés vízzel higíthatjuk.

Az eredeti recept Jamie Oliver: Olasz kaják című könyvében szerepel, de némi módosítást eszközöltem rajta.

Előző cikkEgyszerű szilvás süti
Következő cikkRakott húsos krumpli

1 hozzászólás