Tökéletes kenyér

0

A múlt szombati GBT-n volt szerencsém látni és kóstolni Moha fantasztikus fehér kenyerét, és hát nem beszélek mellé: életem legjobb kenyere volt. Érzelmileg még mindig tajtékos vagyok, ha rágondolok, de komolyan. Annyira jó volt. Na aztán röpült is az email a receptért, Moha iszonyú jófej volt és szinte azonnal küldte, kicsit aztán alkudoztunk, de végül beláttam, hogy nem hagyhatok ki szinte semmit, ez így van megírva, nincs helye a szabad szellemnek. Lássátok feleim szümtükkel: ímhol a tökéletes kenyérke:

 

És ime a recept, Limara és Moha receptje alapján:
Első lépés: ha nincs otthon, vegyél BL80-as lisztet és gyógyszertárban aszkorbinsavat. Elegánsan kihagytam volna, de Moha azt mondta, az úgy nem lesz jó, nem mertem ellenkezni, úgyhogy izzítottam Lacit, hogy vegyen a patikában, erre hazajött üres kézzel, mert csak C-vitamint akartak neki adni… eheh.. tudják is ezek a patikusok… Aztán egy másik gyógyszertárban már tudtak adni, bár kedvesen ott is kioktattak, hogy ez nem lesz nekem jó, én meg már majdnem mutattam nekik a csodakészülékemen az emailt, hogy hát higgyék már el, Limara és Moha is azt mondja, úgyhogy az úgy van jól.. Végül adtak. 1100 volt 10 dkg, úgy számolom, hogy ezzel már kihúzzuk ezt az emberöltőt. Tehát felszerelés megvan, kell egy kis szabadidő este, és már kezdheted is a projektet.
Esti órákban elkészíted az öregtésztát (nem vicc, ez neki a neve, öregtészta)
50 dkg BL 80 fehér kenyérliszt
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
1 dkg friss élesztő
350 ml víz
A hozzávalókat robotgéppel megdagasztjuk, majd egy magasfalú kiolajozott tálba tesszük, (galuskaszerűen lágy lesz) folpackkal letakarjuk lazán, és egy éjszakára a konyhaasztalon hagyjuk.  Reggelre, megkel és visszaesik a tészta (10-12 óra). Alig kinyílt szemekkel különösen, de egyébként sem olyan gusztusos látvány, itt értjük meg pontosan, hogy miért hívják öregtésztának:):) Hogy a látvány kicsit jobb legyen, és egyébként is, a recept szerint egy lapáttal átkeverjük és mehet egy fedeles műanyag dobozban a hűtőbe. Ott tároljuk, míg el nem jön a kenyérsütés ideje.
Nagy bátorságról tanúbizonyságot téve én be sem tettem a hűtőbe, hanem egyből használtam:
Fehér kenyér:
25 dkg öregtészta
2 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
14 gr friss élesztő
20 dkg BL 80 liszt
Ezeket egy tálba adagoljuk, robotgéppel dagasztjuk, majd letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni. (kb.30-45 perc)
Ha megkelt, hozzáadjuk még a következőket:
80 ml víz
csipet aszkorbinsav
1 púpos teáskanál só
2 evőkanál olaj
30 dkg BL 80 liszt
2 evőkanál burgonyapehely – na ezt már tényleg kihagytam
A vízben elkeverjük az alatta levő 3 dolgot, a lisztben pedig a burgonyapelyhet – ha van-, aztán mindent egy tálba borítunk és dagasztjuk, dagasztjuk, közben figyeljük, hogy kell e még bele esetleg víz. Nekem még 1 ek-nyi vizet felvett, de az elég is volt, szép kis gömbölyű cipó (nem cipő, cipó:) lett belőle, viszonylag puha. Megint letakarjuk és 25 percig kelesztjük, akkor egy kicsit átgyúrjuk finoman, megint letakarjuk és 25 percig megint kelesztjük.  De még mindig nem sütjük, hanem kivesszük a tálból, kézzel ellapítjuk, két szélét behajtjuk, feltekerjük, lenyomkodjuk, aztán cipót formázunk belőle és beletesszük a létező legnagyobb jénaiba, amibe sütőpapírt tettünk előzőleg. Én azt hittem, hogy az enyém kacsasütő méretű, de utóbb kiderült, hogy maximum valami girhes kis csibe férhet bele, szóval valami böhömnagy jénait vegyetek elő, mert ez nem kispályás kenyér.  Hiszitek vagy sem, megint letakarjuk és 45-55 percig hagyjuk kelni. De ez már a finis, ezután fogunk egy éles kést, vagy ha van, pengét és pár helyen bevágjuk, közben végre a sütőt is bekapcsolhatjuk, egész pontosan  210 fokra melegítjük. Míg melegszik a sütő, langyos vízzel lespricceljük a kenyeret és a jénai fedelét belülről – nyilván nem kívülről, mert annak nem sok értelme lenne:) – aztán rátesszük a fedelét és betoljuk a sütőbe 55 percre. Ekkor kivesszük, lekapjuk a jénai tetejét és anélkül sütjük tovább még 10-15 percig. (itt jegyezném meg, hogy az én csibesütő jénaimban nem fért el a kenyér, ezért 10 perc sütés után le kellett vennem a tetejét – addigra már picit oda is ragadt, ezért nem olyan tökéletes a teteje – és valószínűleg még tökéletesebb lett volna a kenyér, ha marad a fedél, mert a gőz az fontos, de én nem tudtam befedni, így fedő nélkül sütöttem még 45 percig, kb 30 perc után persze ráterítettem egy nagy alufóliadarabot, mert megégett volna a teteje, azt meg ki akarná, ennyi kelesztés után).
Rácsra tesszük, lespricceljük kevés hideg vízzel és várunk, míg kihűl.
És hát el kell mondanom, hogy nem ez volt életem első kenyere, de minden egyéb lópimpili volt ehhez képest.
Előző cikkBrownie 3.
Következő cikkVendégem Vagy Vacsorára 2. évad 1. forduló

1 hozzászólás

  1. De örülök,hogy ilyen jól sikerült!!Könnyesre röhögtem magam olvasás közben! Rám is néznek néha a patikában,mikor az aszkorbin helyett bőszen reklámozzák,hogy vegyek c vit.drazsét,és mondom,hogy az talán a kenyérbe nem lesz jó!Ha veszel XXL-es sütőzacskót,pici liszt bele, betenni a formázott kenyeret,azzal együtt a jénai aljába,akkor nem kell a fedő és mégis van gőz.Kelesztés nyitott zacsival,aztán bevágás, spricc,bekötés és sütés.

  2. jövő héten hozok tótkomlósi lisztet, aztán én is nekiesem.Azt gondolom kedves blogtulajdonos, hogy nekünk valamiféle közeli szomszédságban kell élnünk… Van-e esetleg szükséged eredeti Limara féle tótkomlósi lisztre? mert ha igen, akkor hozok neked is :)(Anyósomék 5 km-re laknak a bázistól 🙂 )

  3. Moha – hát nagyrészt a Te érdemed! Ez a sütőzacskó jól hangzik, bár tartok tőle, hogy itt nálunk annak a beszerzése sem túl egyszerű:) azért teszek egy próbát.Bouillabaise – megéri, drukkolok!Orsi – még szép! kontaktáljunk! köszi, hogy felajánlottad!

  4. oooo en nem kostoltam meg, de bence is ezt hajtja meg most h te is irod, waaa ennem kellett volna belole, ez nem kerdesmindegy, legalabb a receptet elkuldom neki, itt az ideje h megcsinalja elete elso kenyeret ^_^majd azt megkostolom

  5. Jól szórakoztam, miközben olvastam:) Ráadásul Te rögtön a bonyolultabb, épp csak egy kicsit, de mégis, kenyérrel, az élesztett nyanyással (az öregtészta másik neve) kezdted.Bár kétségtelenül ez a legfinomabb kenyér(én mondjuk akkor készítem, ha az öregtésztám már 4-5 napos és nincs benne elég erő). Gratulálok! :))