3 padlizsán
50 dkg krumpli
1 nagy fej hagyma apróra vágva
50 dkg darált marhahús
50 dkg paradicsom (hámozva, kockákra vágva)
2,5 dl száraz fehérbor
1/4 tk cukor
1/2 tk őrölt fahéj
1 csokor petrezselyem apróra vágva
olívaolaj
A besamelhez:
6 dkg vaj
6 dkg liszt
7,5 dl tej
1 tojássárgája
1/2 tk cukor
szerecsendió
2 tk citromlé
kb 30 dkg reszelt gouda
só, bors
1. A padlizsánt alaposan megmossuk, a szárát levágjuk és 1 cm vastag szeletekre vágjuk, tálba tesszük, leöntjük vízzel, megsózzuk és állni hagyjuk 20 percig.
2. Közben a krumplit meghámozzuk, 1 cm-es karikákra vágjuk, megsózzuk és egy nagy, olívaolajjal meglocsolt tepsibe helyezzük, amit kb 40 perc alatt 200 fokon megsütünk. Közben néha érdemes átmozgatni, megforgatni a krumplit, nehogy odaégjen.
3. A padlizsánt lecsepegtetjük, szárazra itatjuk, egy jó nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és közepesnél nagyobb lángon mindkét oldalukat megsütjük (közben persze mindig pótoljuk az olajat). Ha megsült, félretesszük.
4. A hagymát kicsi lángon kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, ekkor a darált húst hozzáadjuk és növelve a lángot, morzsásra pirítjuk. Ez is eltart egy ideig, de no para, a krumpli is hosszú ideig sül, szóval ráérünk.
5. Ha már morzsásra pirult a hús, akkor hozáadjuk a paradicsomot, a fehérbort, a cukrot, a fahéjat és a petrezselymet belekeverjük, kicsit lejjebb vesszük a lángot és 10 percig együtt pároljuk (minél kevésbé lesz leves, annál jobb).
6. A mártáshoz a vajat egy nagy lábosban megolvasztjuk, és a lisztet kicsit megpirítjuk. Állandóan kevergetve lassan hozzáöntjük a tejet. Ha a keverék besűrűsödik, levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgát, cukrot, szerecsendiót, citromot, sózzuk, borsozzuk és 2 ek reszelt sajtot is és félretesszük hűlni.
7. Ha még van bennünk szufla, akkor már nem kell sokáig kitartani, jön a végkifejlet. A sütőt 180 fokra melegítjük, fogunk egy böhömnagy és mély tűzállótálat és elkezdjük a rétegezést. Alulra kerül a krumpli fele, rá a padlizsánszeletek fele, rá a hús fele, aztán a maradékkrumpli, padlizsán, hús és ha minden belekerült, akkor ráöntjük a besamel mártást, egyenletesen elsimítjuk rajta és jó alaposan megszórjuk reszelt sajttal. 45-55 percig sütjük, míg a tetején a sajt megpirul.
2. Na persze ha mégis leves(es) maradna a muszakánk, akkor – szigorúan miután tényleg lehűlt a sütőtál – fogjuk meg az egészet és emeljük a mosogató fölé és öntsük le róla a felesleget.. Mondjuk úgy, hogy a muszaka maga ne boruljon be, mert iszonyú sok meló van benne.
2. Másnapra sokkal jobban összeáll minden és ilyen szépen lehet szeletelni, mint a képen látható.. már ha ez szépnek számít, bár az első esti trutymóhoz képest elhihetitek, hogy ez az esztétikum csúcsa..
PS: ezt leírni is rém hosszú…
Lazításként egy régi remek: Bill Withers-Lovely day
Azt meg tudod mondani, hogy mekkora adag volt? Hányszor ettetek belőle körülbelül? Egyébként imádom a blogod, fantasztikus a stílusod. Mindig megmosolyogtatsz, jó, hogy ilyen aktív vagy! Klári
Klári! Köszi:)mekkora adag? Hát ketten ettünk belőle kb 3-4x. Nagyon nagy adag. lehet, hogy inkább fél adaggal próbálkoznék először…
Szia, ha esetleg megpróbálkoznál egy kicsit gyorsabb változattal nézz be hozzám, és görög címszó alatt megtalálod.
Fahéj és Feta: köszi, meg fogom nézni! a padlizsánszezon előtt mindenképp!:)
De jó most van a muszaka korszak, mert hétvégén én is készítek 🙂