Lime-os mézes trüffel

0
A trüffelgyártás komoly munka. Nem lehet csak úgy, ukmukfukk összedobni egy trüffelt, a jó trüffelhez idő kell. A jó trüffelhez türelem kell. A jó trüffelhez alázat kell. A jó trüffelhez sok, jóminőségű csoki kell. Nem, nem, tévedtem. A jó trüffelhez rengeteg, jóminőségű csoki kell. Ez a trüffel a Szakácsok Könyvében szerepel, feltehetően az egyetlen, aminek a receptje nem tökéletes, bár lehet, hogy csak a fordítás során veszett el pár információ, mindenesetre tény, hogy a szövegben hivatkozik némi limehéjra, ami a hozzávalók közt nem szerepel, úgyhogy haláltmegvető bátorsággal csak úgy ránézésre adtam hozzá:):) (Recept szerint kétnapos projekt!)

Hozzávalók:
65 g vaj
440 g étcsoki – én mondtam, hogy rengeteg
325 ml creme fraiche – Ízbolygó útmutatásai alapján készítettem
3 tk limelé
50 g akácméz
1 lime reszelt héja

A bevonathoz:
1 lime reszelt héja
60 g porcukor
60 g cukrozatlan kakaópor

1. Első nap elkészítjük a bevonatot. Összekeverjük a limehéjat a porcukorral és átdörzsöljük a tenyerünk között. Tepsire szórjuk és szobahőmérsékleten száradni hagyjuk.

2. Második nap elkészítjük a trüffelt. Bár a könyv rém bonyolultan írja le, én egyszerűen mindent összeolvasztottam kislángon egy kislábasban és ha már teljesen megolvadt minden és sima az egész, akkor hűtőbe tesszük legalább félórára. Két lehetőségünk van. Vagy kivesszük félóra elteltével és nyomózsákból golyókat nyomunk egy tepsire, újabb 2 órára hűtőbe tesszük és ha az is letelt, akkor meghempergetjük az előző este elkészített porkeverékben és kész is. A másik opció az, hogy eleve többórán át hagyjuk a hűtőben, aztán ha teljesen megdermedt, akkor kézzel formázunk belőle golyókat, megforgatjuk a porcukros, lime-os kakóporban és kész.

Sok sok bonbon és trüffel van még itt!:):) Ez milyenmár:) Önpromó:):)

Előző cikkBolognai spagetti
Következő cikkVVV – Vendégem Vagy Vacsorára* 1/1

1 hozzászólás

  1. Jól hangzik, főleg, hogy szeretem a zöldcitrom semmihez sem fogható, fanyarkás ízét:-)) Számoltad, mennyi lett belőle? Azt már nem is mondom, hogy a darabárat is számold ki, mert ilyenkor az ember inkább a kalóriát számolgatja:-))), de majd’ félkiló jóóó minőségű csokinál nem árt bekalkulálni:-)))A rém bonyolult leírás a csoki temperírozására vonatkozhatott, ennek komoly szakirodalma van:-)). De ha az ember nem melegíti túl, csak épp hogy olvasztja, nem történhet gond.

  2. Igen Mamma, tényleg finom.hát, a könyv 50 db-ot ír, nekem kevesebb lett, mondjuk 40-45 között. Darabár? Haza se jöhetnék, ha a Főnök megtudná, mennyi ennek a darabára:):):) Persze, hát én értettem ám, hogy mire megy ki a játék, csak feleslegesnek tűnt a temperálás.ÍB-hát én ilyet nem szoktam:):) zavarba is jöttem magamtól:) A málnazselésnél nem jobb!:)