Datolyás-fahéjas kalács

0
A Szakácsok könyvében egészpontosan fahéjas, datolyás lángos névre hallgat ez a recept, ami kétségtelenül figyelemfelkeltő cím, mert ki ne lenne kíváncsi egy jó magyar lángosra, ami datolyával és fahéjjal készül. Hogy aztán milyen lesz sajttal, tejföllel, neadjisten fokhagymával, az már csak fantázia kérdése. Lenne. Ha a recept tényleg egy magyarértelemben vett lángos lenne. De ez nem az. Hanem akkor már inkább kalács de még abból sem a klasszikus.

Hozzávalók:
Tészta:
40 g vaj
250 g liszt
25 g porcukor
14 g sütőpor
1 tojás
75 g tej

Töltelék:
75 g cukor
100 g datolya apróra vágva
50 g vaj
7 g őrölt fahéj
25 g rum

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazunk egy köralakú sütőformát (minimum 20 cm átmérőjű).
2. A tészta hozzávalóiból puha tésztát gyúrunk, a töltelék alapanyagait összekeverjük.
3. A tésztát téglalapalakúra nyújtjuk, 25×30 cm kb. Rákenjük a tölteléket, majd hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a piskótatekercset. Hosszában kettévágjuk, a két ágat egymásköré csavarjuk és a sütőformába helyezzük, kört formálva belőle, úgy, hogy a vágott fele nézzen felfelé. 30 percig sütjük.

Kiváló reggeli.
Mellé mondjuk hallgathatunk ilyet: Katie Melua – If you were a sailboat

Előző cikkC’est bon. Bonbon
Következő cikkBolognai spagetti

1 hozzászólás

  1. Már megint ott tartunk, hogy szakácskönyv-fordítás:-))) Emlékeszel, Zsófi?? Amire nincs egyértelmű magyar megfelelő, ott én is hagynám az eredetit – még akkor is, ha jönnek a nyelvvédők, jobbat mondani ők sem tudnak ugyanis!Amúgy tényleg jó, szóval ez scone?:-)) Én is mással próbálnám datolya helyett… aszalt szilva?

  2. Ízbolygó, Mamma: bilív mí! így is frankó volt. nem volt túl édes, teljesen jó. Én is tartottam a datolyától, de nagyon klassz az eredmény. Inkább a rum és a fahéj érződik, mint a datolya édessége.Persze, a töltelék szabadon változtatható..Ja, hát a nyelvi lelemény kicsit erőltetett.. bevallom, engem eléggé meglepett, hogy még egy ilyen szintű könyvben is ekkora félrefordítás van, dehát ez van. csináljuk jobban, ha tudjuk:):)

  3. Szia!én csak érdeklődni szeretnék tőled hogy milyen fényképezőt használsz?Érdeklődök még pár helyen,mert nemrég nyitottam egy blogot és oda szeretnék majd képeket feltenni de még hezitálok a gépet illetően.Válaszodat előre is köszönöm.ági