VKF XIX. – Romantikus vacsora

    0
    A menü összeállításakor több dolgot vettem figyelembe: 1. Olyan legyen, ami nem túl bonyolult és nem telik sok időbe az elkészítése 2. Ne legyen túl sokféle étel, mert azt nem szereti, már a három is sok néha. 3. Olyan dolgokból álljon, amiket nagyon szeret. Így került az előételbe kecskesajt, a főételbe paradicsomos-bazsalikomos mártás, a desszertbe pedig csoki és bor.


    Tehát:

    Kecskesajtos fügés kanapé levendulamézzel

    baguette
    kecskesajt
    füge
    levendulaméz

    A baguette-et karikákra vágjuk, pár pillanatra jó meleg sütőbe tesszük, majd ha kicsit megpirult, kivesszük, ráhelyezzük a szeletekre vágott fügét, rámorzsoljuk a kecskesajtot és levendulamézzel locsoljuk meg, majd visszatoljuk a sütőbe és kb 5 perc múlva kivesszük és kész is.

    Gombával tekert csirkemell sütőben sült krumplival

    csirkemell
    gomba szeletelve
    bacon
    paradicsom
    bazsalikom
    fokhagyma
    tejszín

    A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, ráterítünk minden szeletre 1 szelet bacont, ráhelyezünk jó pár szelet gombát, majd szorosan feltekerjük és hústűvel átszúrva rögzítjük. Ha mind megvan, kevés olajat forrósítunk és 5-7 perc alatt hirtelen megsütjük a húsok minden oldalát, ha letelt az idő, hozzáadjuk a kiskockákra vágott paradicsomot, pár gerezd fokhagymát, néhány bazsalikomlevelet apróra vágva és felöntjük tejszínnel, majd közepes lángon hagyjuk, hogy a mártás összerottyanjon. A húst kivesszük, felszeleteljük, majd a mártással együtt tálaljuk. A köret ezesetben egyszerű tepsiben, kevés olívaolajon megpirított krumpli volt L kedvére.

    Somlói másként (Az ötlet a TV Paprika – Bortúra késsel villával című műsorából származik)

    Kakaós piskóta:
    4 tojás
    2 ek liszt
    2 ek kakaópor
    4 ek cukor

    Szirup:
    15 dkg aszalt szilva
    2 dl vörösbor
    2 kk cukor

    Vaníliakrém:
    3 tojás
    15 dkg cukor
    3 dkg vaníliás pudingpor
    3 dl tej
    fél rúd vanília

    dióbél apróra vágva
    étcsokoládé olvasztva

    Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt helyezünk. A tojások sárgáját habosra verjük 3 ek cukorral, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. A tojások fehérjét 1 ek cukorral és 1 csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan ezt is a kakaós masszához keverjük, a tepsibe öntjük és 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.1 dl vörösbort forralunk fél dl vízzel, és 2 kk cukorral, valamint 15 dkg aszalt szilvával. Ha jól összefort, félretesszük, hagyjuk kihűlni. A vaníliakrémhez a tejet felforraljuk a vaníliarúddal. A tojások sárgáját cukorral és pudingporral kikeverjük. A forró tejet óvatosan, állandó kevergetés mellett a tojásos krémhez adjuk, majd lassú tűzön felfőzzük. Ezután belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

    Ha minden megvan és minden kihűlt, akkor a piskótából azonos méretű és alakú formákat vágunk, vagy kekszkészítő alkalmotossággal kiszúrjuk, és elkezdjük az építkezést. Alulra kerül egy piskótadarab, meglocsoljuk a boros aszalt szilvás sziruppal, megszórjuk dióval, rákenjük a vaníliakrémet és jöhet a második piskótadarab és újabb sorozat, végül piskótával zárjuk az építményt. majd ráhelyezzük a második szelet piskótát. Ezután megint jöhet a szirup, a dió, a szilva és a krém.
    Hűtőbe tesszük 3-4 órára, majd tálaláskor még meglocsolhatjuk olvasztott étcsokival és tejszínhabbal. Ha olyasvalakivel élünk, aki így szereti. Én mondom nektek, van ilyen!:)

    És milyen zene passzol a romantikus vacsorához? Szerintem egy ilyen klasszikus remek például:
    Grover Washington: Just the two of us

    Előző cikkVKF – Határidő? Semmi gond
    Következő cikkVKF XIX. Romantikus vacsora – Összefoglaló I.

    1 hozzászólás