Szedres almás süti

0
Szedres, almás, karácsonyillatú süti 40 fokban. „Egyebet nem tudok mondani, kérem kaccsolja ki.” Szalacsi Sándor, Kocsord:)

Hozzávalók:
25 dkg liszt
17,5 dkg vaj
17,5 dkg cukor
fél tk fahéj
2 ek cukor
1 közepes méretű alma reszelve
2 tojás
1 narancs reszelt héja (vagy citrom is jó)
2,5 kk sütőpor
22,5 dkg szeder

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kivajazunk egy püspökkenyér-formát. Hogy mekkorát? Hát a recept azt írta, hogy 1,7 litereshez jó ez az adag, de ez nem igaz. Az nagy. Szerintem még az 1,5 literes forma is nagy egy picit, de ok, az már úgy nagyjából jó lesz.) Egy tálban összemorzsoljuk a lisztet, a hideg vajat és a 17,5 dkg cukrot. Kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyit egy kisebb tálba és félretesszük.
2. A főtálban lévő vajas cucchoz hozzáadjuk a reszelt almát, a 2 tojást, a narancshéjat, a sütőport és elkeverjük. A szeder nagy részét is hozzákeverjük, óvatosan, hogy ne törjenek nagyon össze a szemek. A kistálban lévő adaghoz hozzáadjuk a fahéjat és a 2 ek-nyi cukrot.
3. A főtálban lévő masszát beleöntjük a sütőformába, rászórjuk a maradék pár darab szedret és végül a tetejére a félretett fahéjas morzsát.
4. 60-70 perc alatt készre sütjük. (Ha közben barnulni kezd a teteje, le kell takarni alufóliával.)

Forrás: Ez a Good Food recept

A narancshéj helyett természetesen jó a citrom is, szeder helyett pedig valószínűleg bármelyik piros bogyós gyümölccsel ugyanilyen klassz lesz.
Ha meg már Szalacsi, idézzük fel egy pillanatra ezt a klasszikust:) Hátha van, aki még nem látta. Pedig mekkora sztár volt… Vót, valamikor:)
Előző cikkAz ígéret szép szó, ha megtartják – Stracciatella krém
Következő cikkParadicsomos-pestós lepény

1 hozzászólás

  1. 2 technikai problémám: ha a fahéjas morzsát a tetejére szórom, az nekem a végén az alján lesz. Hol a szeder nagyobbik része? Vagy mindet a tetejére szórom és besüllyed? Vagy minek egyáltalán szétszedni?Mindegy, azért megsütöm, meglátjuk mi jön ki belőle…