Back on board – Citromos-barackos sütemény

0
Hát újra itt. Meglátjuk meddig. Igyekszem. Eltelt pár hónap, lement egykéthárom VKF-forduló, volt egy GasztroBloggerPiknik, amiből sajnos kimaradtam, és még sorolhatnám a jelentősebb eseményeket, de már szinte követni sem tudom a hirtelen megsokszorozódott gasztrobloggerbanda köreiben zajló sokmindent. Hogy én merre jártam, mit csináltam, arról talán majd később, most felütésként íme egy príma recept. Citrom-barack kombó.. Isteni!!

Hozzávalók:

5 db tojás (kettéválasztva)
20 dkg cukor
1 mk sütőpor
1 citrom reszelt héja és leve
13 dkg liszt
10 dkg vaj olvasztva
4-6 db őszibarack, megpucolva, vékony cikkekre vágva
1. Ha minden előkészületet megtettünk (tojások kettéválasztása, citrom előkészítése reszelésre, levének kifacsarása, vaj megolvasztása, barackok darabolása), előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy közepes méretű tepsit, sütőformát. (Én rendszerint ebben a képen is látható 18×24 cm-es formában sütöm, mert jobban szeretem, ha vastag az alap.) (Konkrétan ez az adag nem is ebben sült, hanem az ikertestvérében, csak átraktam, hogy szebb legyen:)
2. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk, a citrom levét és héját, a lisztet, a sütőport és az olvasztott vajat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a legvégén ezt is a masszához keverjük. A masszát a tepsibe öntjük, egyenletesen eloszlatva ráhelyezzük a barack-cikkeket és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van e, ha igen, kikapcsoljuk a sütőt, de bennehagyjuk a süteményt, míg kihűl kicsit – így kisebb az esélye, hogy összeesik.

Tapasztalat:

1. A barakcmennyiség ízlés szerint növelhető.
2. Bátran lehet nagyobb formában is sütni.
3. Készítettem már kakaós alappal is, az is remek volt, talán még jobb is, csak kevésbé szép. A koordinátákat legközelebb rögzítem ehhez a verzióhoz is.

Forrás: Férjem Anyukájától származik a recept
Előző cikkÜveggolyós játék
Következő cikkAz ígéret szép szó, ha megtartják – Stracciatella krém

1 hozzászólás