Puncsgolyók

0

Karácsony előtt néhány nappal Férjem Anyukája adta kezembe ezt a receptet, már nem tudom, honnan volt neki, de utóbb kiderült, hogy ha beírjuk a gugliba, hogy puncsgolyók, akkor mindenhol ezt a receptet találjuk, úgy látszik, sokan próbálták már. A neve is érdeklődést keltett bennem, a hozzávalókat látva azonban még inkább izgatottá váltam. Miért? Hát azért, mert 8 évig jártam zeneiskolába, amiből kb. 4 éven keresztül minden hétfőn és csütörtökön, zongoraóra után beültünk Apával a zeneiskola közelében lévő – és egyébként szülővárosomban az egyik legjobb – cukrászdába, ahol elfogyasztottam egy nagy-nagy kókuszgolyót 2 dl colaval. Ebben önmagában nincsen semmi, ami miatt érdekes számomra, az az, hogy azóta nem bírok rájönni, hogyan készül a cukrászdák kókuszgolyója. Egészen más, mint azok, amiket itthon készítünk, de én szeretném, ha azt a bizonyos cukrász kókuszgolyót is reprodukálni tudnám. A puncsgolyók receptjét látva felcsillant a remény, hogy ez lesz az (legalábbis a belseje, amit aztán nem csokidarában, hanem kókuszban forgathatnék meg), így lelkesen álltam neki az újabb gombócgyártásba, de annyit már most elárulok, hogy ez sem Az a recept. Várom szeretettel az ötleteket!! Addig is íme a puncsgolyó receptje:

Hozzávalók:
20 dkg piskótamorzsa/vagy darált keksz
4 evőkanál rum
4 evőkanál málnaszörp
1 dl víz
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
5 dkg darált dió
10 dkg reszelt csokoládé (elhagyható)

1. A vizet és a cukrot egy kis lábasba tesszük és kicsi lángon szirupot főzünk. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl.
2. A piskótamorzsát leöntjük a rummal, a szörppel és a sziruppal, hozzáadjuk a kakaót, a diót és jól összegyúrjuk. A masszából golyókat formálunk, és vagy pucéron, vagy reszelt csokoládéban megforgatva hűtőbe tesszük, majd pedig mignonpapírban tálaljuk. (Vagy, ha nem vagyunk varázseszközeink birtokában, akkor megprópáljuk áthidalni a problémát, és papírgyűrűkre ültetjük a gombóckákat, ahogy én tettem ezúttal. Most szólok, hogy a karácsonyi sütemények fotói nem sikerültek túl jól, csak erős idegzetűeknek ajánlom:) (Kép annyira rossz, hogy utólag törölve:)
Namármost, egy kicsit csaltam, a recept ugyanis 6 dkg vajat is írt, amit én nagyvonalúan kihagytam belőle, úgy gondoltam, hogy nincs arra szükség. Így is nagyon finom lett, semmi köze a cukrász-kókuszgolyóhoz, de része lesz a repertoárnak.

Előző cikkGasztrofogadalom
Következő cikkSörkorcsolya – sajtos kifli

1 hozzászólás

  1. igen, már én is hallottam cukrászoktól, hogy a kókuszgolyó igazából csak más sütemények selejtjeinek összegyúrásából jön létre, de akkor meg nem értem, hogy tudják kiegyensúlyozottan ugyanazt a színvonalat hozni… egyszer majdcsak megtudjuk:)