Paradicsomos-bazsalikomos-ricottás lepény

0
Mindig akad valami a hűtőben, amiről egész egyszerűen megfeledkezünk, aztán vagy időben kiderül és még felhasználható, vagy repül a szemétbe, mert megromlik és csak a tanulság marad hátra. Ezúttal egy félkilónyi ricotta várta a sorát türelmesen, de csaknem akart eljönni a megfelelő idő, annyi minden zajlott az utóbbi napokban, hogy teljesen kiment a fejemből. A mai első nyugodt napomon viszont megdöbbenve láttam, hogy holnap lejár a szavatossága, ezért azonnal keresgetni kezdtem egy jó receptet, amihez felhasználhatom. Megint Donna Hay és az Ízvarázs adta meg a választ.

Hozzávalók:
4 paradicsom, félbevágva
2 ek olívaolaj
örölt feketebors
37,5 dkg kész levelestészta
18,5 dkg ricotta (túró)
7,5 dkg reszelt parmezán vagy más sajt (jó lesz gouda is)
2 tojás
4 dkg csíkokra vágott friss bazsalikom

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a megmosott, félbevágott paradicsomokat egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk feketeborssal és 50 percig sütjük.
2. Míg sül a paradicsom, a levelestésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, úgy, hogy egy kb. 20×30 as téglalapot kapjunk. A téglalapot egy tepsire helyezzük.
3. A ricottát, a reszelt sajtot és a tojásokat simára keverjük egy tálban, majd a végén hozzákeverjük a bazsalikomot is.
4. Ha kész a paradicsom, a tésztalapra rákenjük a ricottás-sajtos krémet, és ráhelyezzük a paradicsomokat is.
5. Kb. 30 percig sütjük 210 fokon, akkor jó, ha a tészta kezd pirulni.

A receptkönyv szerint salátával vagy grillezett hússzeletekkel kínáljuk, 4-6 adag lesz belőle. Mi magában ettük és maximum 4 adag jön ki belőle.

Előző cikkEgy rossz nap jó vége – Puffin és a szuperpuffancs
Következő cikkKaramelles banán joghurthabbal

1 hozzászólás

  1. Kipróbáltam, nagyon finom és nem vacakolós. Egy kis tanács, én picit túlsütöttem és nagyon fojtós lett. Talán a tojásfehéréjét előbb felverve keverjük össze a ricottával, akkor lazább lesz. De tényleg isteni 🙂