Aszalt szilvás csokitorta

0

 Ez az egyik legfinomabb csokitorta, amit valaha ettem. Nem is nehéz, és aki kóstolta, imádta..
Hozzávalók 23-24 cm-es tortaformához:

25 dkg aszalt szilva
4 ek konyak
2,5 dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
17,5 dkg cukor
4 tojásfehérje
8,5 dkg finomliszt
1 tk. őrölt fahéj

1. Az aszalt szilvára locsoljuk a konyakot és ázni hagyjuk kb. 30 percig. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra és kivajazunk egy csatos tortaformát.
2. A kakaót, a csokoládét, a vajat és 14 dkg cukrot egy lábasban 1 dl forró vízzel kis lángon olvadásig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
3. A tojások fehérjét habbá verjük, és fokozatosan hozzákeverjük a maradék 3,5 dkg cukrot.
4. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz, végül a csokis keveréket is hozzáadjuk és sima masszává keverjük.
5. A masszát a formába öntjük és a tetejére ráhelyezzük a beáztatott szilvákat, rálocsoljuk a maradék konyakot és kb. 30 perc alatt megsütjük, éppen csak szilárdra.

Önmagában is nagyon finom, de adhatunk hozzá tejszínhabot is.

Forrás: BBC Good Food – 101 Csábító desszert
Előző cikkFűszeres pulykamell sárgadinnyével, ami zöld
Következő cikkAmerikai palacsinta

1 hozzászólás

  1. Megsütöttem!:-))Kicsit változtattam rajta, de szerintem „hoztam az etalont”:-))Fiatalok vitték kirándulni, nekem csak egy szelet maradt, de nagyon jó lett!Nem volt tojásfehérje otthon (hmm, ilyen is előfordul), ezért két egész tojást tettem bele, rum helyett whiskyt, a többi maradt.Ma ismétlek, mert ebből meg kell enni egy kisebb formával:-))) Más aszalt gyümölcsök mennek bele, arról majd referálok.

  2. Szia!Megcsináltam és nagyon finom volt, vendégeimnek mind ízlett, de én csalódtam benne. Browniehoz hasonló krémes csupacsoki tészta állagra számítottam, talán a képek miatt, vagy a sok csoki miatt. Ez meg egy finom egyszerű piskóta lett. Ne értsd félre, a recept jó, süti finom. Csak nálam nem érte el a „legjobb csokoládé torta címet”.:)

  3. szia Nóra, ne haragudj, nem láttam a kérdésedet akkor, amikor írtad. örülök, hogy a vendégeidnek írtad. hát ennek valóban nem sok köze van a brownie-hoz, azt nem is ígértem:) viszont legfinomabb volt 2007 szeptemberéig. azóta már én is ettem jobbat:)