Csokis narancsos torta

0
Az úgy volt, hogy karácsony körül a nagy ajándékvadászat során – ahogy az lenni szokott – magamnak jobbnál jobb ajándékötleteket találtam, így például egy Nagy édességeskönyvet, amit féláron, de még így is viszonylag drágán árult az egyik könyváruház. (Bár az a véleményem, hogy az eredeti áron soha nem is árulták, na mindegy.) Mivel a Jézuskának akkor már rég feladtam a levelemet, táviratozni meg már nem tudtam neki, így karácsony után, az első munkanapon magamnak vettem meg a hőn áhított óriáskönyvet és már alig vártam, hogy visszatérjünk saját kuckónkba – mert legjobban a saját konyhánkban szeretek sündörögni – és addigra gondosam ki is választottam az első receptet, a csokis-narancsos tortát.

Hozzávalók:
Tészta:
3 narancs
7 dkg vaj
3 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
Fél zacskó sütőpor
2 evőkanál cointreau

Csokitöltelék:
2 tojás
20 dkg étcsoki
10 dkg vaj
6 evőkanál cukor
Fél narancs reszelt héja

0. Bemelegítjük a sütőt 180 fokra.
1. Egy tortaformát kivajazunk.
2. 1 narancs héját lereszeljük, majd a narancsot kifacsarjuk. A másik 3 narancsot megmosva vékony szeletekre vágjuk, aztán mindent félreteszünk, a narancshéjat, a narancslevet és a narancskarikákat is.
3. Kettéválasztjuk a 3 tojást.
4. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a narancslevet, a narancshéj felét, a vajat, a lisztet és a sütőport. Teljesen simára kell keverni. (Bár az okos receptkönyv ezt kihagyja, én úgy gondolom, hogy a tojáfehérjéket fel kell verni és hozzáadni a többihez a végén.)
5. A tésztát a kivajazott csatos tortaformába öntjük és kb 40 percig sütjük.
6. Ha kész, hagyjuk kihűlni a tortát és közben elkészíthetjük a csokitölteléket.
7. Kettéválasztjuk a 2 tojást.
8. Az étcsokit megolvasztjuk vajjal vízfürdőben, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot, a narancshéj második felét és a tojássárgáját. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét.
9. Az így készült csokikrémet a hűtőbe tesszük egy félórára.
10. A tortát vízszintesen kettévágjuk és meglocsoljuk narancslikőrrel. Megkenjük az egyik tortalapot a krémmel, rátesszük a másik tortalapot, majd pedig a tetejét is megkenjük a krémmel.
11. A tetejére a vékonyra szeletelt narancsszeleteket tesszük díszítésként.

Forrás: Sylvia Mercier-Gabet (2004): Az édességek nagykönyve – 1000 recept

Előző cikkSajtos csiga
Következő cikkCsak a Puffin a gasztrobloggerek között

1 hozzászólás