Mákos kalács

0

Ez egy ilyen bejgli-szerű téma, csak jobb. Szerintem. Biankánál találtam, onnan jött az ötlet. Elég jó anyag. Főleg, ha nyáron tél van, vagy mi. És egyébként bizonyos országokban a masszív máktartalom miatt belépő drogként is megállná a helyét. Mi meg csak simán esszük reggelire. eheh, ilyenek ezek a magyarok:)

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (+ 3-5 dkg még a végén, ha túlságosan ragad a tészta)
4 dkg élesztő
3,5 dl tej
2 ek olaj
5 dkg cukor
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor (házi, vagy ha az nincs, 2 tasak bolti)
1 citrom reszelt héja

+ 5 dkg vaj
+ 1 tojássárgája

1. Előkészítünk egy tepsit és sütőpapírral béleljük ki.
2. A tejet kicsit megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk cukrot és 2 ek lisztet és hagyjuk felfutni.
3. A tészta többi hozzávalóját kimérjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk és gyúrjuk, gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Ha kell, adunk még hozzá pár evőkanál lisztet, hogy ne legyen ragacsos (nekem még 4-5 dkg-ot felvett).
4. A töltelékhez a mákot elkeverjük a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal. Az 5 dkg vajat megolvasztjuk.
5. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb 30×40-es-re a tésztát. Megkenjük az olvasztott vaj felével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, aztán ráöntjük a maradék olvasztott vajat.
6. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, a rúdból kört formázunk, hogy a végén összeérjen, ott kicsit össze is nyomkodjuk, és ügyesen áthelyezzük a tepsire. Fogunk egy éles kést és 1-2 cm-enként bevagdossuk, de vigyázva, hogy csak kb félig vágjuk be, ne vágjuk el teljesen. Meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig.
7. Ha szépen megkelt, lekenjük pár csepp vízzel hígított tojássárgájával és 180 fokos sütőben kb 25-30 percig sütjük.

Előző cikkLecsós szelet
Következő cikkMustáros máj

1 hozzászólás