Szoktunk enni hot-dogot, bár töredelmesen bevallom, hogy a virslit nem mi készítjük házilag:) Tényleg nem, de a kiflit sokszor én sütöm, és hát mit ne mondjak, hihetetlen sikere van. Talán a foszlós kalács és a klasszikus kenyér sikere fogható ehhez nálunk, a férjem minden egyes alkalommal rácsodálkozik, hogy ez mennyire, de mennyire szuper egy péksütemény. Látod? Egy házi hot-doggal is lehet villogni. Nem kell mindig kaviár. hihi:)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő – vagy egy tasak instant élesztő
1,5 tk só
0,5 dl étolaj
1,5 dl víz
1,5 dl tej
- Az alapanyagokat egy tálba mérjük – az élesztőt is belemorzsoljuk – és kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Addig dagasztjuk, míg már nem ragad a tálhoz, szép sima a tészta. Letakarva kelesztjük kb. 35 percig.
- Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük, 10 részre osztjuk, és az így kapott gombócokat 15 percig letakarva pihentetjük.
- Ezután ovális formára nyújtjuk, kb. 10×25 cm-es legyen a kapott tésztalap. Ezt a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és a végén még kicsit megsodorjuk, hogy olyan 20 cm-es legyen a kifli.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a a kifliket – hagyunk köztük helyet – és letakarva még 30 percig kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, a kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, és aztán 20-25 perc alatt készre sütjük.
Limara első könyvéből származik a príma recept.