Minden segítség számít

0

Míg mi gondolatban már a karácsonyi menüt tervezgetjük, és azon tanakodunk, idén milyen újdonságot készítsünk a zserbó, házi szaloncukor, bejgli és mézeskalács mellé, nagyon sokan annak is örülnek, ha a hétköznapokban boldogulni tudnak. Sok nehéz sorsú család van, ahol nem az a kérdés, hogy hányféle szaloncukor lesz a fán, hanem hogy egyáltalán tudnak-e meleg ételt készíteni a családjuknak az ünnepek alatt. Most ezeknek a rászoruló családoknak tudunk segíteni. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén is megszervezi ugyanis a Karácsonyi Adománygyűjtést, melynek keretében tartós élelmiszereket gyűjt országszerte, hogy aztán eljuttassa azokat a rászorulóknak.

Az adománygyűjtéshez az Élelmiszerbank legnagyobb partnereként a Tesco is csatlakozott, (már 11. alkalommal), így a hétvégén 161 áruházban lehet leadni adományt, amit a Tesco még az adományok értékének 20%-ával ki is egészít, ezzel is támogatva az Élelmiszerbank működését.

Nagyon egyszerűen tudtok Ti is segíteni. 2018. november 23-25. között, e hét péntektől vasárnapig, ha Tescóban vásároltok, vegyetek valamilyen tartós élelmiszert, fizessétek ki a pénztárnál, mint minden mást is, majd adjátok át az adományt a Tescókban lévő önkénteseknek. Lehet az egy kiló liszt, rizs, cukor, lekvár, egy üveg olaj vagy egy liter tartós tej, egy konzerv, egy csomag szaloncukor vagy egy tábla csokoládé. Minden apró segítség számít!!

Bármilyen tartós élelmiszerről legyen is szó, jó helyre fog kerülni, ebben biztosak lehettek. Az Élelmiszerbank által az adományokból összeállított csomagok segítségével több ezer nélkülöző családnak tehetjük szebbé az ünnepeket. Mert elég csak pár alap élelmiszer, és ők is egyszerűen készíthetnek finom, tápláló ételeket. Gondolj bele, micsoda öröm lesz egy anyukának/apukának megsütni a gyerekek kedvenc süteményét vagy egy finom reggelit készíteni karácsonykor? Számunkra természetes, de nekik egyáltalán nem az.

Ha tehát tehetitek, akkor november 23-25. között vásároljatok a Tescóban és keressétek az önkénteseket az adományaitokkal! Itt tudjátok megnézni, hogy mely áruházak vesznek részt az akcióban: https://tesco.hu/elelmiszergyujtes/

Ez a mai recept is olyan, amit alap élelmiszerekből el lehet készíteni. Remélem, nagyon sokaknak lesz is erre lehetősége!

Citromos-csokis süti

Hozzávalók 18×8 cm-es formához:

3 db tojás
100 g kristálycukor
100 g puha vaj
1 citrom reszelt héja és leve
180 g búzaliszt
1 teáskanál sütőpor

A tetejére:
50-80 g étcsokoládé

 

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát. Kivajazzuk, kilisztezzük vagy sütőpapírral béleljük ki.
  2. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját és levét, és összedolgozzuk. Beleszórjuk a lisztet és a sütőport és elkeverjük.
  3. Az előkészített formába öntjük, és kb. 40-45 percig sütjük, úgy, hogy kb. 30 perc elteltével lefedjük egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de a közepe is átsüljön. (Tűpróbával teszteljük). A kész süteményt pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra tesszük, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  4. A kihűlt sütit olvasztott étcsokival locsoljuk le, majd hűtőben hagyjuk, hogy megdermedjen.

 

Előző cikkTúrós batyu nyalóka
Következő cikkNarancsos-mandulás keksz