Mézeskalácsos gombóc

0

Két évvel ezelőtt kóstoltam ezt a golyóbist, amikor a Süti vagy nem süti könyvet szerkesztettem. Ott voltam ugyanis a fotózáson, ahova minden blogger elhozta a saját kis sütijeit, és hát persze kulcsfontosságú volt, hogy szakmai véleményt formáljak róluk – vagyis megkóstoljam a leszállított sütiket. Naná, hogy ez volt a legjobb része a munkának, gondolhatjátok:)  Persze amikor egy napon belül már a 10. süti jött, akkor azért egy kicsit már soknak tűnt, de azért hős voltam, és szinte mindent megkóstoltam, minimum egy kis morzsa erejéig. Szóval akkor kóstoltam ezt a szuper egyszerű, kb. 5 perc alatt (plusz a csokizás) összerakható karácsonyi gombócot, amiből azóta minden karácsonykor gyártok egy kisebb adagot.

 

Hozzávalók:

20 dkg zabkeksz
10 dkg mascarpone
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál mézeskalács fűszer
15-20 db mandula (elhagyható) – ld. a képen látható példányt:)
10-15 dkg étcsokoládé

  1.  A zabkekszeket késes aprítóban ledaráljuk, és egy picit félreteszünk a díszítéshez.
  2. Egy tálba öntjük a kekszet, hozzáadjuk a mascarponét, a narancs reszelt héját és a mézes fűszert, és kézzel összegyúrjuk.
  3. A masszából kis gombócokat formázunk úgy, hogy a közepükbe egy-egy mandulaszemet rejtünk, és ha kész, hűtőbe tesszük egy fél órára.
  4. Megolvasztjuk a csokoládét – lehetőleg temperálva (pl. úgy, hogy a 2/3 részét vízgőz felett megolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a maradék csokit, de azt már a konyhapulton keverjük hozzá, és így egy kicsit lehűti.) Két kiskanál segítségével bevonjuk csokival a gombócokat, sütőpapíros tálcára tesszük őket, és megszórjuk egy pici morzsával. Picit még hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csoki.

Egyébként megint egy illat adta az inspirációt, mint a múltkor az almás pite keksznél. Most a Yamuna Téli Áálom csomagja volt az illatforrás:)

Előző cikkMogyorós csók Nutellával®
Következő cikkAszalt gyümölcsös csirkemell magvas rizzsel