Áfonyás-lime-os torta

0

Az utóbbi idők egyik legjobb édessége. Nem vagyok pedig a fehér csoki elkötelezett híve, de így a lime-mal és az áfonyával, na meg a kakaós tésztával annyira jó, hogy legszívesebben máris kezdeném elölről. A móka java az, amikor az áfonyaszemeket kiválogatod és a biztonság kedvéért egyesével meg is törölgeted, nehogy eláztassa a szép kis krémedet:) Ezt persze megelőzhetjük azzal, hogy időben átmossuk, lecsepegtetjük és hagyjuk megszáradni az áfonyát, de ha a vendégek már a Füred táblánál járnak és még fotózni is kell, akkor marad a törölgetősdi.

afonyas suti 4

afonyas suti 5

afonyas suti

 

Hozzávalók (ehhez a hosszúkás formához, vagy pedig egy db 18 cm átmérőjű tortaformához):

A kakaós linzer tésztához:
200 g hideg vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
270 g liszt
30 g cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:
200 g fehér csoki
120 g tejszín
2 lime reszelt héja
2 kk limelé
200 g krémsajt
A tetejére:

áfonya (sok)

1. A linzertésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A nagy gombócot folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

2. A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és sütünk belőle valami mást. Például ezt a málnás csokitortát.) A kinyújtott tésztát egy kerek / hosszúkás sütőformába tesszük – úgy, hogy oldala is legyen -, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg – és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

3. Közben a töltelékhez a tejszínt egy kis lábasba öntjük és közepes lángon megmelegítjük, majd beletördeljük a fehér csokoládét és, állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a lime reszelt héját és a lime levet is és kevergetjük, míg össze nem olvad. Az a jó, ha simára tudjuk keverni. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és félretesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a krémsajtot és simára keverjük.

4. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

5. Ha kihűlt a süti, lecsatoljuk róla a tortaforma keretét és áfonyával rakjuk ki.

Ha keresnéd, itt találod a facebook oldalamat.

afonyas suti2

Előző cikkFügés lepény
Következő cikkSzilvás gombóc házilag