Készítsetek egyszerű, de szép tortát, mert az jó. Persze az sem árt, ha finom is. De nyugi, ez az. Mármint finom. De milyen is lenne, elvégre citromos-csokis.
Hozzávalók:
4 db tojás kettéválasztva
10 dkg cukor
8 dkg puha vaj
12 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 nagy citrom reszelt héja és leve
A csokibevonathoz:
100 ml habtejszín
15 g cukor
15 g méz
100 g étcsokoládé
Töltelék:
Citromkrém – Lemon curd, recept itt
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk 2 db 18 cm átmérőjű tortaformát (vagy 1 db magas falút).
2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a puha vajjal, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
3. A cukros-vajas tojássárgákhoz hozzákeverjük a sütőport és a lisztet, majd ha kikevertük, óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal.
4. A masszát a sütőformákba öntjük és 20-25 percig sütjük. (Ha egyben sütjük, akkor tovább kell sütni!) Tűpróbával teszteljük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
5. Közben elkészítjük a csokiglazúrt: A tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
6. Ha a sütemény kihűlt, akkor (ha egyben sütöttük, félbevágjuk) összeállítjuk a tortát: Az alsó lapot tányérra helyezzük, alaposan megkenjük citromkrémmel, néhány kanál csokiglazúrt is csepegtetünk rá, majd ráhelyezzük a másik lapot és bevonjuk a csokiglazúrral. Hűtőben hagyjuk dermedni.
Nagyobb tortaformához hogyan alakulnak az alapanyagok arányai? 26 cm-es formában szeretném megsütni.
Köszönöm!