Poharas zserbó

0

Zserbóka, I love you. Van ugye a basic zserbó, mindenki ismeri, ohne question. Aztán van a csudálatos zserbógombóc, szintén imádjuk. Csináltam már zserbós csigát, azt sem bánta senki, és volt már reggelire zserbós „nutella”, ami szintén kellemes kis kalóriabomba reggeli kalács mellé. És akkor itt van most a legújabb, talán a legelegánsabb, ez a poharas zserbó. Szép boros pohárba adagoltam, megvártam, míg az összes létező fény eltűnik a világról és akkor gyorsan fotóztam. Vegyes a recept, az a nagy igazság, hogy a tészta több, mint feléből (úgy kb 2/3-ából) hagyományos zserbó készült, és csak a maradék 1/3-ból lett ez a krém, úgyhogy kalkuláljatok vele, hogy a tészta mennyiség tetemes, de eláll jópár napig, és az sem baj, ha kicsit szárazabb lesz napokkal később – majd úgyis megpuhul a krémben.

Hozzávalók:
A tésztához:

65 dkg liszt
15 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej
2 dl tejföl
fél zacskó sütőpor
15 dkg cukor
1 tojás
pici só

Kb 4-5 fehérboros pohárnyi adaghoz (de ez elég nagy, legközelebb inkább 1 dl-es pohárban fogom készíteni és akkor kijön ebből a mennyiségből 8 adag is simán)

150 g baracklekvár
1-2 ek rum
fél citrom reszelt héja

100 g darált dió
100 g mascarpone
2 dl habtejszín
40 g porcukor

100 g étcsoki

1. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk (1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meghintjük pici liszttel a tetejét). Ha kész, a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a többi anyagot. Jó alaposan meggyúrjuk a tésztát és pihentetjük fél órát.
2. Míg a tészta pihen, a tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
3. A tésztát kinyújtjuk (több részletben) és tepsi nagyságúra kinyújtjuk.
4. Az első tésztalapot a tepsire helyezzük és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Így járunk el az összes tésztával, ha minden kész van, akkor megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ha teljesen kihűlt, apró pici kockákra tépkedjük/vágjuk.

5. A lekvárt egy kis lábasban megmelegítjük, hozzáadjuk a rumot és a citromhéjat és jól elkeverjük.
6. A darált diót elkeverjük a porcukorral és a mascarponéval, a tejszínt kemény habbá verjük és a diós masszával elegyítjük.
7. Az étcsokit apróra vágjuk vagy lereszeljük.

Ha minden kész és a tészta is kihűlt, akkor előkészítjük a poharakat és jöhet a rétegezés. Alulra kerül egy kis diós tejszínhab, rá egy kanálnyi tésztamorzsa, aztán egy kis lekvár – trükk: úgy érdemes, hogy a pohár oldalához kerüljön a lekvár, mert úgy kívülről is szebb lesz), pici csoki, aztán megint előlről: krém, morzsa,lekvár csoki és a tetején a krémre kerüljön csokireszelék és vagy lekvár.

Hűtőben tároljuk tálalásig.

Az ötlet Zsófitól jött, de kicsit mégis más.

Előző cikkNarancsos-áfonyás karácsonyízű keksz
Következő cikkNarancsos-túrós brownie

1 hozzászólás